Damaris Norge AS (DN) er eid av Tro & Medier, og er randsonevirksomhet for NLA Høgskolen – med særlig tilknytning til studiet Kommunikasjon og livssyn.|post@damaris.no

Kritisk tenkning – Hva? Hvordan? Hvorfor?

NORSK:  ‘Kritisk tenkning – hva? hvordan? hvorfor?’ er et undervisningsopplegg i seks deler tilpasset ungdomstrinnet, utarbeidet av Biocosmos. Evnen til å oppøve kritisk tenkning har et stort fokus i skolens læreplan. Denne undervisningsressursen kan bidra til eksplisitt opplæring i kritisk tenkning, argumentasjon, logikk, kildekritikk og kildebruk, samt sannhetskriterier.

Tverrfaglige tema, synliggjøring av det kristne verdigrunnlaget og aktuelle kompetansemål 

Overordnet del

  • “Skolen skal bidra til at elevene utvikler nysgjerrighet og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning, og handler med etisk bevissthet. (…)”
  • “Kritisk og vitenskapelig tenkning innebærer å bruke fornuften på en undersøkende og systematisk måte i møte med konkrete praktiske utfordringer, fenomener, ytringer og kunnskapsformer.”

Utdrag fra utvidet overordnet del for kristne friskoler

Demokrati og medborgerskap

Synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget i norsk

Kompetansemål norsk, etter 10.trinn

  • lese skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og reflektere over tekstenes formål, innhold, sjangertrekk og virkemidler
  • bruke kilder på en kritisk måte, markere sitater og vise til kilder på en etterrettelig måte i egne tekster
  • utforske og reflektere over hvordan tekster framstiller unges livssituasjon
  • bruke fagspråk og argumentere saklig i diskusjoner, samtaler, muntlige presentasjoner og skriftlige framstillinger om norskfaglige og tverrfaglige temaer
  • informere, fortelle, argumentere og reflektere i ulike muntlige og skriftlige sjangre og for ulike formål tilpasset mottaker og medium

Hvorfor et undervisningsopplegg om kritisk tenkning?

Kritisk tenkning er en granskende og prøvende tenkemåte. Det handler ikke om å være negativ, avvisende eller dømmende.

Kritisk tenkning er avgjørende for å vurdere informasjon. Hver dag blir vi utsatt for store mengder informasjon. Faktisk blir det produsert så mye informasjon i dag, at vi har fått begrep som information overload og informasjonsfedme

Denne informasjonen skal ofte overbevise oss om noe. Mye informasjon er ikke sann, og tar form som indirekte eller direkte argumenter som kan overbevise, på tross av at det ikke er stemmer. 

Elevene møter også mye informasjon, både i fagene i skolen og utenfor skolen. Ett av de viktigste oppdragene til kristne friskoler er å utruste unge til å tenke sant, utfra sannhetskriterier. Ut fra et kristent verdensbilde tror vi både at sannhet finnes, og at det er mulig å oppdage sannhet. Ved å bli opplært til å tenke kritisk kan barn og unge bli i stand til å både vurdere det de vil møte på videre i livet, samt påvirke på en sann og god måte.

Å ikke lære barn og unge opp i kritisk tenkning er å feile vårt mandat som lærere, skoleledere og foreldre. Kritisk tenkning kan naturlig være en integrert del av alle fag, men det kan også læres eksplisitt. Undervisningsopplegget Kritisk tenkning. Hva? Hvorfor? Hvordan? er ment som en ressurs som kan bidra til eksplisitt opplæring i kritisk tenkning.

Kritisk tenkning og logikk – to sider av samme sak

«Logikk!» sa professoren delvis til seg selv. Hvorfor lærer de ikke logikk på skolen i våre dager? (C.S. Lewis, fra Narnia-boken Løven, heksa og klesskapet)

Å snakke om å undervise i logikk kan for noen høres ut som å ville vende tilbake til en svunnen tid. Aristoteles var en av de som først formaliserte logikk i et mer systematisk system, og noen forbinder kanskje logikk med puritanerne som underviste unge i relativt avansert logikk.

Kritisk tenkning høres kanskje bedre ut, og dette begrepet er også sentralt i skolens læreplan. Kritisk tenkning og logikk er egentlig  to sider av samme sak. Begge begreper handler om hvordan tenke rett. Vi antar altså alle at det finnes både gale og rette måter å tenke på, og dette gir seg ofte utslag muntlig eller skriftlig, i gode eller dårlige argument. 

Innhold

Time Tema
1 Hva er kritisk tenkning? Hvorfor er det viktig? Hva er forskjell på argument og påstand?
2 Kritisk tenkning og argumentasjon - Hva kjennetegner et godt argument?
3 Kritisk tenkning og logikk - Hvordan avsløre logiske feilslutninger? Del 1
4 Kritisk tenkning og logikk - Hvordan avsløre logiske feilslutninger? Del 2
5 Kritisk tenkning - og kildebruk, kildekritikk, fake news og kunstig intelligens
6 Kritisk tenkning og sannhet - Hvordan kan kritisk tenkning lede oss til sannhet?

Undervisningsressurs i seks deler, samt bakgrunnsinformasjon til læreren

Forfatter

Dette undervisningsopplegget er utarbeidet av Asbjørn Berland i BioCosmos. Fagmiljøet tilknyttet kommunikasjon og livssyns-studiet ved NLA Høgskolen og Damaris Norge har også bidratt i utarbeidelsen av undervisningsopplegget.

Har du innspill eller kommentarer?

Flere ressurser knyttet til kritisk tenkning

2025-03-19T09:20:13+01:00Av |

Flott om du deler:

Gå til toppen