Friskoledagen arrangeres for første gang i 2024 – og dette året markeres friskoledagen onsdag 6.november.
ARRANGEMENT: #Friskoledagen er en årlig markering for alle friskoler i Norge den første onsdagen i november. Friskolene har et viktig samfunnsbidrag, og det ønsker vi å være med å synliggjøre.
Demokrati og medborgerskap
Kristne friskoler – hva og hvorfor?
Mangfold av friskoler: Livssynsskoler og skoler med alternativ pedagogikk, samt internasjonale skoler
Kristne friskoler har fått godkjenning etter Privatskoleloven § 2-1 på grunnlag av livssyn. I utvidet overordnet del leser vi: Kristne friskoler er et alternativ til offentlig skole og vil ha en tydeligere kristen forankring enn opplæringslovens bestemmelse om å «byggje på grunnleggjande verdiar i kristen og humanistisk arv og tradisjon» (oppll. § 1-1 andre ledd). Kristen gudstro og kristen etikk vil gjennomsyre skolens liv og innhold.
I Norge har vi tillegg friskoler som er godkjent på grunnlag av alternativ pedagogikk (montessoriskoler og steinerskoler), samt internasjonale skoler.
- 91 kristne skoler
- 85 montessoriskoler
- 32 steinerskoler
- 24 internasjonale skoler
- 21 toppidrettsskoler
- 19 andre friskoler
Hentet fra brosjyre utarbeidet av Kristne Friskolers Forbund
Retten til å opprette og drive friskoler
Retten til å opprette og drive friskoler i Norge er forankret i Lov om private skolar med rett til statstilskot. Det første avsnittet i loven lyder:
Formålet med denne lova er å medverke til at det kan opprettast og drivast private skolar, slik at foreldre og elevar kan velje andre skolar enn dei offentlege, jf. menneskerettsloven § 2 nr. 2.
En menneskerett
Retten til å velge andre skoler enn de offentlige, er tydelig forankret i menneskerettighetene.
- Foreldre har fortrinnsrett til å bestemme hva slags undervisning deres barn skal få.
FNs menneskerettighetserklæring artikkel 26,3 - Konvensjonspartene forplikter seg til å respektere foreldres og, når det er aktuelt, formynderes frihet til å velge andre skoler for sine barn enn dem som er opprettet av offentlige myndigheter, (…), og til å sikre sine barn en religiøs og moralsk undervisning som er i samsvar med deres egen overbevisning.
FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, artikkel 13,3
FNs barnekonvensjon sier dette om foreldrebetaling:
- Partene anerkjenner barnets rett til utdanning, og med sikte på å oppnå denne rett gradvis og på grunnlag av like muligheter skal de særlig: a) gjøre grunnutdanningen obligatorisk og gratis tilgjengelig for alle.
FNs konvensjon om barnets rettigheter, artikkel 28,1,2