Teorien om det store smellet må være en av de mest misforståtte og undervurderte vitenskapelige teorier – blant kristne så vel som ateister.

Har Big Bang-teorien motbevist Gud?

Bilde: Georges LeMaître (1894-1966) hentet fra Wikipedia

Det korte svaret på det er: Absolutt ikke! For det første bør vi spørre oss: Hvem var det som først presenterte Big Bang-teorien? Han het Georges LeMaitre, og var fra Belgia. Hvem var han? Han var en katolsk prest! Det tyder på at denne teorien ikke er så farlig for troen.

For det andre er det ikke slik at Big Bang-teorien taler mot Guds eksistens. Den har tvert imot gitt gode vitenskapelige grunner for noe kristen tro alltid har hevdet, nemlig at universet ikke er evig men har «blitt til».

For hva er det Big Bang-teorien egentlig lærer? Jo, at universet ble til av ingenting på et bestemt punkt i historien (de fleste forskere mener det er rundt 13,7 milliarder år siden). Universet har altså begynt å eksistere. Og alt som begynner å eksistere må ha en årsak.

Universet

Hvis universet dermed har «blitt til», da må jo noe, eller noen ha forårsaket universet. Kan vi si noe om hva denne årsaken er?

La oss først spørre: Hva mener vi egentlig når vi sier universet? Ordet «univers» omfatter ikke bare all fysisk energi og all materie, men også selve tiden og rommet. Hvis universet en gang har blitt til, så kan det jo ikke ha skapt seg selv. Det må ha blitt til av noe annet, noe utenfor universet. Det som er selve årsaken til hele universet, til all energi, materie, tid og rom, det må da være utenfor det materielle (åndelig), det må være tidløst (evig). I tillegg må jo årsaken til Big Bang være helt enormt mektig (allmektig), og ha enorm stor kunnskap (allviten). Men passer ikke slike egenskaper som evig, åndelig, allmektig og allviten, veldig godt overens med Bibelens fortelling om universets skaper?

Et fininnstilt univers

Noen vil kanskje si at universet ble til ved en tilfeldighet. Men en slik påstand stemmer dårlig overens med vitenskapen. Forskere sier nemlig at universet er fininnstilt for liv.

Hva betyr det? Jo, en rekke krefter eller verdier som var i sving under Big Bang kunne vært litt svakere enn hva de egentlig var, eller de kunne vært litt sterkere enn hva de egentlig var. Men, hvis kreftene  bare hadde vært bittelitt sterkere, eller bitteljtt svakere enn hva de er, så hadde ikke liv kunnet eksistere.

En slik verdi er styrken på Big Bang- smellet.  Hvis smellet hadde vært bare ett hundretusen milliontedels milliontedels sterkere, så hadde alle partikler blitt spredt så langt fra hverandre at vi aldri fått planeter, og liv ville ikke eksistert. Hvis smellet hadde vært bare ett hundretusen milliontedels milliontedels svakere, så hadde hele universet klumpet seg sammen til et svart hull, og liv ville ikke eksistert.

Interessant nok er det den kjente fysikeren Stephen Hawking som viser til dette. Interessant fordi Hawking selv ikke tror på Gud, og dermed kan ingen beskylde forskningen hans for å være påvirket av en «agenda» å prøve bevise Guds eksistens.

Å tenke seg at universet bare ble til ved en tilfeldighet, at disse verdiene bare tilfeldigvis fikk en helt perfekt verdi, det er så usannsynlig at det er statistisk umulig.

Det finnes en rekke slike verdier som er fininnstilt, for eksempel tyngdekraften, den kosmologiske konstanten (hvor fort universets utvidelse akselererer) og mengden utnyttbar energi starten av Big Bang. Alle disse måtte være helt perfekt innstilt for at det skulle bli et univers med liv.

Å tenke seg at universet bare ble til ved en tilfeldighet, at disse verdiene bare tilfeldigvis fikk en helt perfekt verdi, det er så usannsynlig at det er statistisk umulig. Robert Jastrow, sjef for NASAs Goddard Institute for Space Studies, har dette for det sterkeste argumentet for Guds eksistens som vitenskapen noensinne har frembrakt.

Lysets opprinnelse

Et annet interessant aspekt ved Big Bang-teorien er at lyspartikler var det første som ble «unnfanget» etter det store smellet. I BBC-dokumentaren «Wonders of the Universe» forklarer den kjente fysikkprofessoren Brian Cox hvordan det i sekundet etter universets unnfangelse fant sted et lysglimt av enorm energi som dannet grunnlaget for galaksenes utvikling. Lys var altså den første bestanddelen i universets opprinnelse.

Så hva var nå de første ordene igjen?

«Bli lys, og det ble lys» (1. Mos 1,1)


Skrevet av Martin Jakobsen, redaktør for snakkomtro.no. Artikkelen ble først publisert i Connect Bibelmagasin for ungdom sesong #1 2016, nr 1/4.