Prinsesse Merida i filmen Modig (Brave) er fortvilet over at mor ikke hører på henne. Det samme sier mor dronningen om datteren: «Hvis du bare kunne høre!» En aktualisering om hvordan Gud lytter til oss.

 

Bakgrunn om filmen

Filmen Modig hadde premiere i 2012, og fikk stort sett gode anmeldelser. Handlingen foregår i det mystiske og værbitte skotske høylandet, og hovedpersonen er en ung prinsesse som heter Merida. Ifølge eldgamle tradisjoner må hun gifte seg med den eldste sønnen til en av de allierte klanene til faren. Men Merida er svært selvstendig, og når hun nekter å følge den gamle skikken, skaper hun kaos i riket. Etter en krangel med sin strenge mor, møter Merida en eksentrisk heks som kaster en forbannelse over henne som vil forandre skjebnen hennes.

(For mer om filmen, anbefales denne artikkelen i Time Magazine)

 

Aktuelle momenter

Merida, mor – og lytting

Både mor og datter ønsker det beste og det som er «rett.» Spørsmålet er jo bare hva som er rett, og hva som er best for hvem.
Merida er i ferd med å bli voksen, men hun får angst ved tanken på å bli som moren: Høflig, behersket, alltid på jobb for å passe på at kongen, høvdingene i landet og tjenerskapet arbeider sammen i fred og harmoni. Merida liker sport og bueskyting, hun liker raske hester og løst hår. Hun er travelt opptatt med å nyte livet og utforske omgivelsene. Den tyngste plikten hun ser ut til å ta inn over seg, er å rekke tidsnok hjem til middag. Vi som ser filmen, blir vitne til hvordan mor og datter står i hvert sitt rom og «snakker» fortvilet til den andre, og hjertesukket fra dem begge er: Hvis du bare kunne høre.

Du, jeg – og lytting

Jeg ønsker og trenger at minst én person i løpet av dagen skal forstå akkurat hva jeg mener og hvordan jeg har det. Det er frustrerende å si noe viktig, og så oppdage at den som lyttet ikke oppfattet poenget mitt i det hele tatt. Slike misforståelser kan det bli krangel, konflikter og såre følelser av.

Det jeg ikke kan forvente, er at den som lytter til meg skal forstå akkurat hva jeg mener og deretter gi meg rett på alle punkt. Noen ganger kan vi blande sammen det at noen forstår oss, og det at de er enige med oss. Den som lytter må få lov til å være uenig med meg, uten at jeg beskylder ham for ikke å forstå meg.

Dronningen og prinsesse Merida i filmen Modig ønsker veldig å bli hørt og forstått. Men det kan virke som begge egentlig vil at den andre skal høre, forstå, og så føye dem i ønskene. Løsningen i denne filmen blir at Merida til slutt får det som hun vil.

Gud – og lytting

Gud ønsker å lytte til menneskene. Den som tror på Gud, vil også gjerne at han skal høre på bønnene hun og han ber. De som ikke vet hva de skal tro, ber ofte om at Gud må finnes slik at han kan begynne å lytte…

Hvordan lytter vi til Gud? Vi kan «høre» hva han sier i Bibelen. Gud bruker Den Hellige Ånd til å fortelle oss ting han vil si, som en påminnelse, en overbevisning eller bare en liten tanke.

Det kan være fristende å forvente at Gud skal lytte slik at han sier seg enige med oss og gir oss akkurat det vi ber om. Gud lytter ikke på den måten. Han forstår akkurat hva vi tenker, føler og ønsker. Men han er ikke alltid bare enig. Alle problemer løses ikke ved at jeg får det på min måte. I Bibelen forteller Gud om hva han føler og hva han ønsker.

Det går an å øve seg på og lytte. Gud er alltid klar for en lytte-øvelse. Er du?

Aktuelle bibelvers

Sal 85,9 (Jeg vil høre hva Gud sier)
Sal 145,18 (Herren er nær hos dem som kaller på ham)
Jes 55,8-9 (For mine tanker er ikke deres tanker)
Hab 2,18-20 (Avguder kan ikke gi gode svar, vær stille for Herren)
Jak 1,19 (Rask til å høre, sen til å tale)

Anethe V. Birkeli, Damaris Norge