ARTIKKEL FOR LÆREREN: Tweens møter dag etter dag de samme historiene gjennom serier. Regelmessighet og repetisjon gir læring – hva lærer de?
Viktig målgruppe for film-og serieskapere
Dyktige historieformidlere vet hva de skal spille på for å fenge sitt publikum. Der vi før hadde muntlige fortellere, har vi nå en armada av kreative lag som jobber sammen for å fortelle historier på skjermen. Handling, bildeutsnitt, musikk, lys og kontraster, spenning og følelser, kort sagt alle verktøyene i kassen benyttes for å nå seere. Den eneste gruppen som lenge fikk TV- og filmproduksjoner med lavere kvalitet på mange av disse punktene, var tweens. De ble avskrevet med tynne historier og dubbede serier med skrikende skuespillerstemmer.
Men for ikke mange år siden ble også tweens en svært viktig gruppe for film- og serieskapere. Hvis man når denne gruppen, som er midt mellom barndom og ungdom, kan man påvirke meninger og handlinger som varer resten av livet. Nå har også denne gruppen et vell av tilbud.
Opplæring gjennom repetisjon og regelmessighet
Det de lærer, er med på å forme deres tanker om tro og identitet, skriver Anne Solfrid Brennhovd
Tweens er for store for SFO, men kommer likevel tidlig hjem fra skolen. Hva gjør mange av dem mens de venter på middag? De setter seg alene med en skjerm. Dag etter dag møter de de samme historiene gjennom seriene, de knytter seg til karakterene og blir følelsesmessig engasjert i det som skjer. Her har vi to kjennetegn på det kirken har drevet med i hundrevis av år: opplæring gjennom repetisjon og regelmessighet. I dag tilbyr skjermen det samme, og det de lærer er med på å forme deres tanker om tro og identitet.
Fellestrekk ved TV-seriene
En del av TV-seriene for tweens har noen fellestrekk som går igjen. Hovedkarakterene er ofte mellom 13 og 15 år gamle, akkurat litt eldre enn målgruppen. De er ofte helt vanlige, slik som ungdommer flest, men snubler plutselig over en utfordrende oppgave eller får tildelt superkrefter som de må lære seg å mestre. Seeren får en følelse av at «det kunne vært meg», denne karakteren har så mange egenskaper jeg kjenner meg igjen i. Tenk om jeg en dag oppdager mine indre superkrefter? Tenk om jeg en dag kan redde verden?
Se også Mitt skjulte superheltoppdrag
Muligheter til samtale om kristen tro
Dette er interessant for både for foreldre og lærere, og gir oss mange muligheter til å snakke om Jesus. For det første presenteres det som attraktivt å være god. Den kristne troen begrunner det i et ganske dramatisk budskap: «Elsk deres fiender».
For det andre kan vi snakke om oppdrag. Slik som disse karakterene får viktige utfordringer, har også vi fått et oppdrag. Seriene er ærlige på at kampen for det gode koster, det er tøffe dager, det er sorg, tap og smerte – men målet er verd det. Slik forteller også Jesus at vårt oppdrag kommer til å koste.
For det tredje ser vi at tweens ønsker å bidra, de ønsker å være viktige. Hvordan kan vi legge vi til rette for det? Sist, men ikke minst sier Jesus at han kan bruke de som kjenner seg svake. Det er ikke opp til våre indre superkrefter, det handler om at Jesus «er med dere alle dager».