NATURFAG
Kjerneelement #Jorda og livet på jorda
Her finner du undervisningsressurser knyttet til synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget og kompetansemål i faget, samt aktualiseringer fra populærkulturen og bakgrunnsstoff for læreren.
Sverre Holm: ”Imagine Science” – Den innbilte konflikten: Gud og vitenskapen
PODCAST FOR LÆREREN: I vår samtid er det mange som tenker at man må velge mellom å tro på Gud og å tro på vitenskap. Men er det egentlig slik? Fysikkprofessor Sverre Holm fokuserer i dette opptaket på hvordan denne påståtte konflikten oppstod, og hvordan kristne kan forholde seg til temaet i dag.
Undervisningsressurs om evolusjon i 12 deler
UNDERVISNINGSRESSURS I 12 DELER: Evolusjonsteorien aktualiseres stadig, og blant kristne omtales evolusjon svært ulikt. Ifølge synliggjøringstillegget for skoler med kristent verdigrunnlag skal elever som går på kristne friskoler settes i stand til å vurdere ulike oppfatninger om verdens tilblivelse i lys av ulike virkelighetsoppfatninger og naturvitenskapelige forklaringsmodeller som forandres og utvikles.
Evolusjon eller evolusjonisme? – Noen oppklaringer
BAKGRUNNSNOTAT FOR LÆREREN: Begrepet ‘evolusjon’ blir brukt på ulike måter, noe som ofte skaper forvirring. Det er særlig viktig å skille mellom ‘evolusjon’ og ‘evolusjonisme’. ‘Evolusjon’ er en vitenskapelig teori, åpen for prøving og kritikk, og kan forenes med ulike livssyn. ‘Evolusjonisme’ er en livsfilosofi bygget på evolusjon, i realiteten ateisme forkledd som vitenskap.
Oppdaga design
UNDERVISNINGSRESSURS: I dette undervisningsopplegget utforskar elevane om det går an å kjenna igjen design i naturen. Me kjenner intuitivt igjen design i dagleglivet. Design i naturen kan identifiserast ut frå same kriteria, også i biologien. Elevar som ser etter design i naturen kan få bruk for dette når dei seinare skal skapa teknologi for framtida. Ressursen kan tilpassast mellomtrinnet og ungdomstrinnet.
Flammenes herre
UNDERVISNINGSRESSURS: I dette opplegget får elevane høve til å undra seg over korleis jorda har akkurat dei forutsetningane som må til for at menneska skal kunne leva her, kontrollera eld og utvikla teknologi. Undringa kan koma inn på at mennesket ser ut til å vera plassert her med ein hensikt utover berre å overleva. Forutsetningane som er lagt til rette, kan leia tanken inn på at Gud kan stå bak denne hensikten.
Romteleskopet James Webb
TEKNOLOGI: Første juledag 2021 ble James Webb romteleskop sendt ut i verdensrommet etter 25 års forberedelser. Den gigantiske kikkerten kan se over 13 milliarder år tilbake i tid. Hva forteller NASA-sjefen i sin tale like etter oppskytningen?
- Er Gud en miljøaktivist? Galleri
Er Gud en miljøaktivist?
Bærekraftig utvikling, Hvem er Gud?, identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter bærekraft og fattigdom med basis i kristen tro og etikk og forvalteransvar, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Samfunnsfag
Er Gud en miljøaktivist?
ARTIKKEL: Bør kristne bry seg om miljøet? Har man ikke viktigere ting å gjøre, slik som å frelse nye sjeler? Og hva er egentlig vitsen med å ta vare på jordkloden når Jesus selv sier at jorden uansett skal ødelegges og at Gud skal skape en ny jord?
- Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet Galleri
Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet
Apologetikk, bruke og drøfte fagbegreper om religioner og livssyn, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Hvem er Gud?, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter, Skal vise på fremsiden, Troen og fornuften
Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Universet synes å være fininnstilt for liv. Men peker dette på eksistensen av en Skaper?
Har Big Bang-teorien motbevist Gud?
ARTIKKEL: Teorien om det store smellet må være en av de mest misforståtte og undervurderte vitenskapelige teorier - blant kristne så vel som ateister.
- Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet Galleri
Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet
Apologetikk, bruke og drøfte fagbegreper i kristendommen, Fag tro, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Hvem er Gud?, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter, Skal vise på fremsiden, Troen og fornuften
Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Finnes Gud? Kan det gis gode argumenter for Guds eksistens?
Tre teorier om universets opprinnelse
VIDEO: Hvordan startet universet? I denne videoen presenterer Leif Egil Reve tre alternative teorier. 1.Universet oppstod av ingenting. 2. Universet har alltid eksistert 3. Universet oppstod av noe annet enn det universet er.
Har Big Bang bevist at Gud ikke eksisterer?
ARTIKKEL: I første episode av «Gud og vitskapen» diskuterer ateister og teister sjansene for liv, uten og med en skaper. Mats Selander ved Apologia - Centrum för kristen apologetik i Sverige svarer her på spørsmålet: «Har Big Bang bevist at Gud ikke eksisterer?»
- Èn tolkning av Bibelen og skapelsesberetningen? Galleri
Èn tolkning av Bibelen og skapelsesberetningen?
Apologetikk, Bibelens troverdighet, gjøre rede for og reflektere over syn på kjønn og seksualitet i kristendommen, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter, Troen og fornuften
Èn tolkning av Bibelen og skapelsesberetningen?
ARTIKKEL: Finnes det én bestemt kristen tolkning av Bibelen og skapelsesberetningen som er riktig, mens de andre tolkningene er feil?
Skapelse og naturvitenskap – fire ulike tilnærminger
SKAPELSE OG NATURVITENSKAP: Milliarder av år eller bare noen tusen? Direkte inngripen eller bare veldig god planlegging? Skapelsen fortsetter å engasjere. Her er fire alternativer til hvordan skapelsen var, presentert ved fire forskjellige personer.
Gud har to bøker
SKAPELSE OG NATURVITENSKAP: Fire ulike tilnærminger. Her får du vite mer om Guds to bøker, representert ved Lars Dahle. I spørsmålet om skapelse har Gud gitt oss to bøker: Bibelen og skaperverket. Grunnleggende sett er de to i harmoni. Utfordringen for oss er å forstå det bildet som dukker opp, når de to leses korrekt og i sammenheng.
Teistisk evolusjon
SKAPELSE OG NATURVITENSKAP: Fire ulike tilnærminger. Her får du vite mer om teistisk evolusjon, representert ved Atle Ottosen Søvik. I Big Bang hadde Gud lagt forutsetningene for et univers som ville frembringe frie individ som kunne elske Ham. At det ble landlevende skapninger med hår på hodet og tånegler er et resultat av tilfeldigheter.
Ung-jords-kreasjonisme: Ung jord, ungt menneske
SKAPELSE OG NATURVITENSKAP: Fire ulike tilnærminger. Her får du vite mer om ung-jords-kreasjonisme, representert ved Andreas Årikstad. Bibelens slektstavler forteller en klar historie om en ung jord og en ung menneskehet. Milliarder av år med utvikling er en feilslutning. Bibelen forteller at Gud bød, og det stod der.
Intelligent Design
SKAPELSE OG NATURVITENSKAP: Fire ulike tilnærminger. Her får du vite mer om Intelligent Design, representert ved Kjell Tveter. Koden: Informasjon er i kjernen av alt liv. Liv, eller nye arter, kan ikke bli til uten at noe eller noen produserer ny informasjon. Ny informasjon kan ikke bli til uten et intellekt. Et superintellekt, i dette tilfellet. En intelligent designer.
Bedre enn delfiner
ORD FOR DAGEN: Studier viser at delfiner kan huske og kjenne igjen andre delfin-venner de delte basseng med for opptil 20 år siden. Delfinen trenger et fellesskap. Gud skapte også oss mennesker til fellesskap. Han glemmer oss aldri.
HAR DARWIN DREPT GUD?
FOR LÆREREN: De som tror at Darwins teori kan brukes til å slå fast at Gud ikke finnes, ser ikke selve poenget.
TRODDE KRISTNE AT JORDEN VAR FLAT?
FOR LÆREREN: Du har kanskje hørt noen påstå at kristne før i tiden trodde at jorden var flat. Er dette myte eller fakta? i denne videoen gir Bjørn Are Davidsen et kjapt svar på dette. Denne myten finner man også i lærebøker. Her kan du se et eksempel fra lærebok i samfunnsfag.
SKAPERTRO OG NATURVITENSKAP
ARTIKKEL: En ressurs for læreren, kort artikkel om ulike syn på skapelse/evolusjon, skrevet av Ole Johnny Møyholm ved Tryggheim VGS
- Hva er da et menneske? Galleri
Hva er da et menneske?
gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, Hvem er jeg?, Identitet og menneskeverd, Jorda og livet på jorda, Musikk, Naturfag, utforske etiske ideer fra sentrale skikkelser i filosofihistorien og anvende ideene deres til å drøfte aktuelle spørsmål
Hva er da et menneske?
ARTIKKEL: Danny O´Donoghue (vokalist i «The Script») finner ikke et tilfredsstillende svar som kan forklare kjærlighet og følelser. Det ansporer et dypere spørsmål: Hva er egentlig et menneske? Bli med på å utforske to grunnleggende alternativer.