SAMTALEGUIDE: Boken som tok verden med storm har kommet over på filmlerretet. Hvordan presenteres livets verdi, og hvilke valg kan vi ta i vårt eget liv?
Sammendrag
Will Traynor (Sam Claflin, «The Hunger Games») har alt. Suksess på jobb, vakre kvinner, ufattelig rikdom, en familie som elsker ham – om enn på en snodig måte -, raske biler, eventyrlige feriereiser og en lysende fremtid. En dag mister han alt, en ulykke fører til at han blir lam fra nakken og ned og er fullstendig avhengig av hjelp til alt. Bitter og frustrert bestemmer han seg for at dette ikke er et liv han ønsker å leve, men lover sin mor å holde ut i seks måneder til for hennes skyld. Moren ansetter Louisa Clark (Emilia Clarke, «Game of Thrones») som skal holde Will med selskap, mye til Wills sterke irritasjon. Men det viser seg etter hvert at de begge gjør hverandre godt.
JoJo Moyes bok «Et helt halvt år» («Me before you») fikk et utrolig gjennomslag, særlig i Norge. Husmoren som skrev flere refuserte bøker, traff plutselig blink med en historie som spiller på motsetninger mellom karakterer og som rører ved noe av det mest sentrale i våre liv: Hva gir et godt liv, og når har man lov til å si at noe er nok? Filmen er lenge etterlengtet, selv trailerne har spredd seg i sosiale medier og skapt store forventninger. Utfordringen er at filmmediet forteller historier på en annen måte enn en bok kan, både positivt og negativt. Filmen er vakker og rørende, men må kutte så mange svinger for å komme til mål at man mister store deler av refleksjonene rundt de vanskelige spørsmålene som reiser seg. Man får kun korte glimt av de vanskelige familieforholdene som skjuler seg bak fasaden, og som i boken er en av pådriverne bak Wills bestemmelse.
Boken har fått veldig gode tilbakemeldinger både fra anmeldere og lesere, og gjennomgangstonen har vært at man ikke har lyst til å analysere, kun å lese en gang til. Vittighetene og den varme tonen gjør at man blir rørt og revet med, uten å være knust til tross for tyngden i menneskenes handlinger.
Spørsmål til samtale
- Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen, og hvorfor?
- Mange millioner mennesker lever med store lammelser. Hvor troverdig opplevde du Louisa og Will?
- For Will er meningen med livet å klare seg selv og å oppleve mest mulig, å skape mening gjennom det man gjør. Tror du det er annerledes å møte en slik situasjon som kristen? Hvorfor eller hvorfor ikke?
- Will mener at Louisa bør komme seg ut i verden for å se hva hun kan oppleve og oppnå. Selv er Louisa skjønt fornøyd med sin egen tilværelse. Har Will rett i å utfordre Louisa, eller blander han seg inn i Louisas valg for sitt liv?
- – Man kan bare hjelpe folk som faktisk ønsker å bli hjulpet, sier Wills ekskjæreste til Louisa. I hvilken grad synes du det er riktig?
- Boken beskriver i større grad enn filmen hvordan Will sliter med smerter og utfordringer som følger med funksjonshemningen. Hva tenker du om bildet av å være avhengig av rullestol og hjelpere i filmen?
- Teologen og filosofiprofessoren Shane Clifton har samme skade som Will. Han forteller ærlig på sin blogg om fysiske og psykiske utfordringer, som hvor vanskelig det blir å fordøye mat. Clifton sier at det er viktig å møte mennesker i en sånn situasjon med empati og omsorg, og til og med ha forståelse for at de ønsker å avslutte livet. Men Clifton understreker at det er langt fra å forstå til å applaudere og prise en slik avgjørelse. Det siste nekter han å gjøre. Hva tenker du om å få hjelp til å slutte livet når man har mistet så mye og lever med smerter og utfordringer hver dag?
- Kim Kuo mistet sin mann David Kuo etter over 10 år med kreft som plaget ham på alle tenkelige måter. Kim Kuo stiller spørsmål ved at det i flere stater i USA nå har kommet endringer i lovverket som fører til at det er tillatt å hjelpe mennesker til å dø ved hjelp av medisiner. Som kristne mener Kuo at det er viktig å tenke gjennom hvordan vi forholder oss til sykdom og død. Er vi villige til å overgi til vår skaper detaljene om hvordan og når vi dør? Hvor mye stoler vi faktisk på ham når det gjelder våre siste dager? Har du reflektert over dette i ditt liv?
- Pave Frances hevder at assistert selvmord er ”en falsk medfølelse”. Kim Kuo sier at deres oppgave ble å fortsette å ære Gud i alle ting. Når man opplever at andre lider, ønsker man å gjøre slutt på lidelsen, og den følelsen skygger for evnen til å ta kloke avgjørelser, mener Kuo.
– Å velge selvmord er det samme som synden Adam og Eva gjorde: stoltheten ved å være Gud i stedet for å bare tjene ham, sier hun. Er du enig eller uenig med Kuo? - Reevesstiftelsen, som ble opprettet etter at Supermannskuespiller Christopher Reeve ble utsatt for den samme skaden som Will, gikk ut med en uttalelse i forbindelse med bokens berømmelse: «The Reeve Foundation tror ikke at funksjonshemming er synonymt med håpløshet eller at å leve med ryggmargsskader en er en skjebne verre enn døden. […] Alle som lever med en lammelse kan leve frimodig.» Hvorfor tror du dette var nødvendig å gjøre?
- «Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt», leser vi i 1 Kor 13,7. Hvordan kan vi som tror på en allmektig Gud være til hjelp for en som strever med sykdom og smerte?
Mal for filmanalyse
Artikkel fra Snakkomtro.no finner du her.
- Originaltittel: Me Before You
- Genre: Drama/Romantikk
- Skuespillere: Emilia Clarke, Sam Claflin, Vanessa Kirby
- Regi: Thea Sharrock
- Manus: Jojo Moyes
- Distribusjon: SF Norge
- Produksjonsår: 2016
- Lengde: 1 t. 50 min.
- Aldersgrense: Tillatt for alle