I dette kapittelet «Tro som bærer- Etikk» ser vi på påstanden: Kulturen er ikke bare noe mennesker finner på, men en gave fra Gud!
Kompetansemål:
- Elevene skal kunne reflektere over et kristent syn på kulturoppdraget og de etiske konfliktene som kan oppstå.
Binders og boreplattformer – norsk kultur
Det kommer an på hvem du spør. Noen vil svare: Kultur – det er teater og bøker og kunst og ballett og slike ting.
Andre vil svare annerledes: Kultur er alt det vi mennesker gjør for å forbedre og utvikle det vi har her på jorda. For eksempel: norsk kultur er alt vi nordmenn har tenkt med hodet og gjort med hendene gjennom tidene, og som er med og gjør oss til det folk vi er i dag. Det gjelder selvsagt ting som folkeviser, hardingfele, bunad og brunost. Men like mye gjelder det bibelcamping, boreplattformer og IT-teknologi. Alt dette er deler av hva vi kan kalle norsk kultur.
Trivsel og glede – er også kultur
Kultur – til glede og frustrasjon
Hvem var det som fant på at det trengtes gullsmeder og treskjærere? Les i 2 Mos 31,1–5 om det:
Herren sa til Moses: Jeg har kalt Besalel, sønn av Uri, Hurs sønn, av Juda stamme, og fylt ham med ånd fra Gud, med visdom, innsikt og kunnskap og med evne til alle slags håndverk, så han kan tenke ut og lage kunstferdige arbeider i gull, sølv og bronse, slipe steiner til innfatning, skjære ut i tre og utføre alle slags håndverksarbeid.
Andre minner om at Guds ord sier vi skal leve midt i verden, slik israelittene fikk beskjed fra Gud om å gjøre da de var i fangenskap i Babylon (se Jer 29,4ff). Og Jesus ber til sin Far om at han ikke skal ta de kristne ut av verden, men bevare dem fra det onde (Joh 17,15). Til dette svarer andre igjen at Guds ord også sier at man ikke skal la seg prege av denne verden (Rom 12,2).
En synder – og samtidig skaperverkets nr. 1
Sal 8,4–7 Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingrer, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske, siden du kommer det i hu, et menneskebarn, siden du tar deg av det? Du gjorde ham lite ringere enn Gud og kronet ham med ære og herlighet. Du gjorde ham til herre over dine henders verk, alt la du under hans føtter.
Enkelt og greitt?
– Vi greidde det! Vi slo Strengsdal! Rune slengte bagen med treningstøyet bort i et hjørne mens han tok en gledesdans på ganggulvet. Alle trodde de kom til å tape. Far sto på kjøkkenet og smilte. –Fantastisk, sa han. –Men de hevner seg sikkert grusomt i returkampen. Når går den forresten?– På søndag, sa Rune; –da må vi dra klokka … skal vi se – klokka ni, hvis vi skal rekke fram.
Far så på Rune. –Men Rune, det betyr jo at… da kan du ikke bli med koret og synge på gudstjenesten denne søndagen heller? Det er tredje gangen på kort tid, det. Han gikk bort til Rune og rusket ham i håret. –Avtalen var jo at hvis du begynte på fotballen, skulle det ikke ødelegge for koret. Har du glemt det allerede? Det var jo sånn du ville det selv også?
– Joda. Rune så litt fortvilt på faren. –Men ok, hva skal jeg gjøre, da? Jeg kan bare ikke hoppe av altså, jeg spiller back og de andre kommer til å gå amok hvis jeg ikke stiller….
Faren klødde seg i håret. Han tenkte en stund.
– Skjønner, Rune. Det betyr at vi må finne noen løsninger her, hvor vi deler litt bedre på sakene. Kanskje vi kan sette opp et program for høsten sånn at vi veit på forhånd når det kan bli kollisjon, og se hvordan vi takler det?
– Mjoo. Rune lød et hakk mindre lei seg. For koret var jo bare topp, det også. Livet var ikke alltid helt lett.
Kollisjoner
Iblant ser vi at en del av den verdipåvirkning vi utsettes for gjennom ulike sider av kulturen, truer viktige verdier vi kristne står for. Litteratur og media formidler iblant en materialistisk og sløsende livsstil. Bibelen utfordrer oss til å være nøysomme, se 1 Tim 6,6. Enkelte sider ved kulturen fører med seg rasistiske holdninger og en nedvurdering av innvandrere. Det protesterer vi som kristne kraftig imot. Bibelen sier vi skal elske de fremmede iblant oss og innflytterne; 5 Mos 10,19 er glassklar her. Såpeserier og reality-TV fremmer ofte normer på det seksuelle og medmenneskelige området som Bibelen tar sterk avstand fra. Her heiser de kristne frimodig flagget for mye bedre holdninger og verdivalg. Idretten blir iblant så pengestyrt, og så preget av elitetenkning, personfokusering og prestasjonspress at det truer viktige kristne verdier.
De som advarer mot å være for åpen i forhold til kulturen, sier: Hvis du får et sinn og en livsførsel som begynner å stenge for Gud, kan det hindre deg i å nå fram til Guds rike. Mye i vår tids kultur kan dra oss bort fra Gud. Vi må være forberedt på kanskje å kutte ut noen sider av kulturlivet for å kunne bevare et friskt og sterkt åndelig liv. – Noen steder i Bibelen understreker klart en slik måte å tenke på:
1 Joh 2,15–16 Elsk ikke verden, heller ikke det som er i verden! Den som elsker verden, har ikke kjærligheten til Faderen i seg. For alt her i verden – sanselig begjær og øynenes lyst og hovmodig skryt på grunn av rikdom – det er ikke av Faderen, men av verden.
Matt 16,24 Deretter sa Jesus til disiplene: «Den som vil følge etter meg, må fornekte seg selv og ta sitt kors opp, og følge meg.»
Prøv alt – og hold fast på det gode
Fil 4,8 For øvrig, brødre: Alt som er sant, alt som er edelt, rett og rent, alt som er verd å elske og akte, all god gjerning og alt som fortjener ros, legg vinn på det!
1 Tess 5,21 Prøv alt og hold fast på det gode.
Selv om mange sider ved kulturen er ’nøytrale’ i forhold til mitt åndelige liv, er det likevel viktig at jeg spør: Fører dette meg bort fra Gud, eller nærmere ham? Er dette nedbrytende eller oppbyggende? Svaret er sjelden raskt og selvsagt – verken i den ene eller andre retning. Vi må selv ta ansvar for å svare. Og samtidig vise respekt for kristne som kommer til andre svar enn vi selv gjør (les Rom 14,1 om dette; raushetsvers).
Oppgaver
Hva mener du om dette?
Oppgaver:
Publisert med tillatelse © NLA Forlaget