Dette kapittelet «Tro som bærer- Etikk» ser på oppdraget – og ansvaret – vi mennesker har som forvaltere.
Kompetansemål:
- Elevene skal kunne gjøre rede for et kristent syn på naturen og forvalteransvaret.
- Elevene skal kunne drøfte etiske spørsmål knyttet til økologisk ansvar, teknologisk utvikling og rettferdig ressursfordeling i lys av kristen etisk tenkning.
Guds jord – vårt ansvar
Se for deg jorden vi mennesker lever på. Tenk over hvor vakker og mangfoldig den er: Fjell, hav, ørkener, dyr, fisker, fugler. Det er en fantastisk verden vi lever i! Bibelen forteller oss at Gud skapte jorden og alt som er på den. Vi vet ikke akkurat hvordan det skjedde, men Bibelen sier at Gud stod bak det hele. Han skapte verden ut av ingenting, og når han hadde skapt alt, syntes han det var veldig godt.
Du lar kilder velle fram i dalene, og bekker renner mellom fjellene. De gir vann til alle villdyr i marken, der slokker villeslene sin tørst. Der har himmelens fugler rede, de synger mellom grenene. Du vanner fjellene fra din høysal, og jorden fylles med grøden du gir. Du lar gresset gro for dyrene og for menneskene vekster som de kan dyrke. Slik lar du brødet komme fra jorden (Sal 104,10–14)
Etter at han hadde formet alle dyr, fisker og fugler, laget Gud det beste av alt: menneskene. Bibelen forteller at han skapte menneskene slik at de lignet litt på ham selv. Han ville at de skulle være kreative og kunne lage ting, slik han selv hadde laget verden. Og så ville han de skulle leve i kjærlighet til hverandre, og ta ansvar for resten av verden. Slik som Gud er konge over hele universet, satte Gud menneskene til å være konger for ham på denne jorden han hadde laget.Hva mener du? Hva betyr det at Gud skapte menneskene i sitt bilde?
Forvalteroppdraget
Fra Bibelen:
Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem. Gud velsignet dem og sa til dem: «Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen og alle dyr som det kryr av på jorden!»
Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, så mange som det finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. De skal være til føde for dere. Og til alle dyr på jorden og alle fugler under himmelen og alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter til føde.» Og det ble slik. (1 Mos 1,26–30)
Som vi ser i denne bibelteksten fikk vi altså i oppdrag å passe på jorda, dyrke den, bruke alt det som vokser der, utvikle det og gjøre det bedre. Kort sagt – en viktig oppgave; utfordrende og spennende, men krevende. Dette kalles forvalteroppdraget. En forvalter er en person som tar vare på noe (penger, hus eller andre ting) for andre. Vi mennesker skal være forvaltere av Guds skaperverk. Det betyr vi skal ta vare på noe som tilhører en annen, nemlig Gud. Og siden det er Gud som har gitt oss dette oppdraget, står vi ansvarlige overfor ham for hvordan vi bruker skaperverket.
Gjennom arbeidet med å forvalte verden, gjør vi noe som er godt og til nytte både for oss selv og vår neste. Vi gjør også en tjeneste for Gud når vi forvalter hans skaperverk. For Gud er interessert i det han har skapt og han bryr seg om det.
Jorden vår inneholder mange fascinerende dyr, planter og landskap. Hva er det mest utrolige ved skaperverket?
Miljøutfordringen
CC: Flickr.com/sepperer
Heldigvis er det ikke kommet så langt som i Wall-E. Vi kan fortsatt bo på jorden. Men vi er alle mennesker som har fått ansvar for å ta vare på jorden vår. Det finnes mange enkle ting vi kan gjøre for å ta vare på jorda og de andre skapningene på planeten. Som gode forvaltere skal vi ta vare på dyr, fisker og fugler. Vi skal også ta vare på andre mennesker.
Hva mener du?
Fremskrittets bakside
I The Day After Tomorrow tar miljøet på jorden en dramatisk vending. På grunn av menneskeskapt global oppvarming oppstår det enorme orkaner som drar iskald luft ned fra høyere luftlag og en ny istid starter på den nordre halvkule. Innbyggere i USA må ironisk nok flykte over grensen til Mexico for å søke tilflukt der.
På mange måter har menneskene vært gode forvaltere. Vi gjør positive framskritt når det gjelder teknikk, oppfinnelser og bedre metoder for jordbruk og dyrking. Vi har greidd å utrydde mange slags sykdommer eller finne medisiner mot dem. Mye fysisk tungt arbeid er overtatt av maskiner. Dermed kan mange leve et bedre og enklere liv enn i tidligere tider. Vi har fått mer tid til å gjøre ting vi ikke rakk å gjøre tidligere. Vi har gått på månen, og vært på bunnen av havet. Det ser ut til at vi snart kan sende mennesker til andre planeter også. Men medaljen har en bakside. Jorda vi lever på, er rik på ressurser og har et stort mangfold av dyr og planter. Men naturen er samtidig veldig sårbar. Det finnes grenser for hvor lenge vi kan utnytte naturen Vi må ikke gå over de grensene som naturen har for å ta vare på livet.
Men det er akkurat dette som nå skjer i en forferdelig høy grad. Menneskene tar seg til rette og oppfører seg egoistisk. For eksempel:
- Lufta forurenses slik at ozonlaget i atmosfæren svekkes. Dette laget virker som et filter mot farlig stråling fra sola. Blir filteret ødelagt, kan vi bli bombardert av skadelige stråler.
- Mange steder renner giftstoffer fra industrien rett ut i naturen eller i vannet slik at fisk og annet liv dør.
- Mange land står overfor en økologisk krise og store miljøkatastrofer fordi urskogen eller regnskogen hogges ned. Når trær og planter forsvinner, blir jorda etter hvert ubrukelig til dyrking av mat på grunn av erosjon. Regn og vind tar bort den gode jorda, og store landområder forandres gradvis til ørkener.
- Noen steder drives det rovdrift på ressursene. Vi høster inn eller fisker opp så mye at de forskjellige dyre- og planteslagene ikke rekker å fornye seg eller vokse.
- Ressurser som ikke kan fornyes, slik som olje og gass, tas ut i så store mengder at det ikke vil bli nok igjen til våre etterkommere.
- Mange dyrearter holder også på å bli utryddet. På en god del områder er vi i ferd med å ødelegge livsgrunnlaget både for oss selv og de som kommer etter oss. Enkelte mener vi holder på å begå kollektivt selvmord uten at vi tenker over det.
Hva mener du?
Hva har menneskene lykkes med som forvaltere av Guds skaperverk? Hva har vi mislykkes med?
På lykketoppen?
I tv-programmet Millionær i forkledning må svært rike personer jobbe noen uker i et nabolag preget av fattigdom. På slutten av programmet avsløres det at de er millionærer, og de får gi penger til ulike idealistiske prosjekter som drives i nabolagene. Hver gang ser vi at de rike oppdager at de blir lykkeligere av å dele, og å knytte bånd med mennesker som ikke har den samme rikdommen som de har.
Mange spør i dag om den tekniske og materielle utviklingen er så positiv som noen påstår. Midt i overfloden av ting og penger opplever mange mennesker i vår del av verden i dag at de er redde og ensomme. Vi skulle nesten tro at menneskene ville være enormt lykkelige over alt de har og hvor lett livet er å leve. Likevel oppløses mange familier, og stadig flere tar sitt eget liv. Hva i all verden har gått galt? Har vi ikke for lengst bevist at vi ikke greier å gjøre skikkelig den vaktmesterjobben og forvalteroppgaven Gud har bedt oss om å gjøre?
Hva mener du?
Prest og forfatter Per Arne Dahl spør: «Hvorfor har vi det ikke bedre hvis vi har det så godt?». Kan du komme på grunner til at så mange føler på ensomhet i vårt rike samfunn?
Litt mat til de fleste – men mest til oss
På en teplantasje i Sri Lanka arbeider teplukkere i 10 timer hver dag med å plukke teblad. De blir angrepet av kobraslanger, villsvin og bøffelokser, men de er nødt til å jobbe for å overleve. De tjener rundt 9 kroner pr dag, nok til å kjøpe tre kilo ris. Teen selges blant annet til land i Vesten, som presser prisen nedover. I dag betaler vi bare halvparten av prisen vi betalte for 25 år siden. Det merkes for dem som produserer teen.
Et lite mindretall av menneskene er veldig rike, mens det store flertall blir stadig fattigere. Jordas mat og rikdommer er egentlig nok til at alle kan få det de trenger. Men godene er ekstremt skjevt fordelt. Selv om vi stadig dyrker mer mat, fordeles den så urettferdig at noen få har så mye at de blir syke av det, mens flertallet sulter. Sammenliknet med de aller fleste er vi som bor i Norge styrtrike og har overflod av det meste.
Store verdensomspennende organisasjoner jobber for å tette kløften mellom de rike og de fattige. Likevel ser vi fortsatt at forskjellen mellom de få rike og de mange fattige øker for hvert år som går.
CC: Flickr.com/mercedsayanara
Andre håper at de store tekniske framskrittene som menneskeheten gjør, vil løse problemene litt etter litt og skape en mer rettferdig fordeling. Det er sant at vi må ta i bruk alle midler for å gjøre noe med nød, fattigdom og urettferdighet. Men Bibelen forklarer oss at problemet stikker mye dypere. Det skyldes menneskets synd og egoisme og er en følge av syndefallet. Og det problemet fikses ikke med en ny teknisk oppfinnelse.
Hva mener du?
De aller fleste mennesker er enige i at det er viktig med rettferdig fordeling, og er imot fattigdom. Hvorfor finnes det fortsatt så mange fattige?
Trenger det gå ut over meg?
Så sier Herren: Gjør rett og rettferd! Fri den som er ranet, fra voldsmannens hånd; undertrykk ikke innflyttere, farløse og enker, og bruk ikke vold mot dem; la det ikke flyte uskyldig blod på dette sted. (Jer. 22,3)
Men gjør dere forskjell på folk, synder dere, og loven anklager dere som lovbrytere. (Jak. 2,9)
Dere påkaller Gud som far, han som ikke gjør forskjell på folk. (1. Pet 1,17)
Hver dag lever milliarder av mennesker i fattigdom. Hvor mye tenker du over dette til daglig?
Bibelen gir håp for framtiden
– Nåde strider mot vår fornuft og logikk. Kjærlighet endrer, om du vil, konsekvensene av dine handlinger. I mitt tilfelle er dette gode nyheter, for jeg har gjort mange dumme ting (Bono i U2).
Bibelen sier at vi skal arbeide mot urettferdighet her på jorden. Men Gud har ikke fullstendig overlatt skaperverket til menneskene. Han har sett at vi ikke kan lykkes med å forvalte verden godt nok. Han har derfor sagt at han skal gjøre skaperverket nytt slik at alt det onde blir borte, og det ødelagte blir godt. Da skal rettferdigheten endelig seire, og også naturen skal gjenopprettes:
Da skal ulven bo sammen med lammet og leoparden legge seg hos kjeet. Kalv og ungløve beiter sammen, mens en smågutt gjeter dem. Ku og bjørn går og beiter, deres unger roer seg i lag, og løven eter halm som oksen. Spedbarnet leker ved hoggormens hule, og veslebarnet rekker hånden ut mot hulen der giftslangen holder til. Ingen skader og ødelegger noe på hele mitt hellige fjell. For landet er fylt av kjennskap til Herren, som vannet dekker havets bunn. (Jes. 11,6-9)
Forslag til aktiviteter og oppgaver:
Arranger rettssak
Arranger en rettssak i klassen hvor striden står om hvordan mennesket forvalter jorda. De rike landene sitter i tiltaleboksen, beskyldt av de fattige land for hensynsløs utnyttelse av jord, vann og ressurser som ikke kan fornyes. I tillegg lyder tiltalen på omfattende forsøpling og forgiftning av naturen. Begge parter har sine advokater som framsetter beskyldninger og holder forsvarstaler. Rettssaken skal ende med at det avsies en dom.
Diskuter miljøødeleggelse
Diskuter hva miljø-ødeleggelse egentlig er, og hvilke muligheter vi har til å endre en negativ utvikling når det gjelder miljø og forvaltning av jordas ressurser.
a. Skriv et brev til verdens statsledere samlet i FN hvor dere setter fram fem konkrete krav til noe som bør gjøres for å bedre miljøsituasjonen i verden.
b. Lag et tilsvarende brev rettet til kommunestyret der du bor, med krav som angår folk i din kommune.
c. Sett til sist opp en liste på fem punkt om hva dere selv kan gjøre der dere er for å ta bedre vare på miljøet og bruke naturressursene bedre.
Diskuter rettferdighet
Vi snakker ofte om en urettferdig verden. Hva tenker dere på når dere hører ordet urettferdighet? Hva er det for den enkelte av dere? Hva er det ute i verden?
Inviter til et måltid med global fordeling
Inviter til et måltid på skolekjøkkenet. En femdel av elevene får god mat i rikelige porsjoner på porselenstallerkener. Resten må dele noen kålblader, litt kokt ris, fire-fem tomater og litt erter i et stort vaskevannsfat. Diskuter fordelingen, og finn grunner for og mot.
Det er helt tåpelig å tro at den måten lille jeg velger å leve på har noen betydning for de fattige i den store verden.
– Diskutér denne påstanden i klassen. Begrunn hvorfor du er enig eller uenig. – Ta også opp temaet med dem hjemme hos deg.
Be klassen om forslag til hva vi kan gjøre for rettferdig fordeling
Snakk sammen i klassen om det er noe konkret vi kan gjøre, være med på, bli medlem av osv, for å bidra til en mer positiv utvikling i verden. Noen eksempler:
- bli med i en ungdomsklubb som jobber med et bestemt misjonsprosjekt
- gi av sparepengene/ukepengene når det er innsamling til nødlidende og til misjon; gi tiende (som er 10% av inntekten)
- handle så mye som mulig av rettferdige varer (kaffe, frukt og annet som er produsert av fattige bønder i Afrika, Asia og Latin-Amerika
- bli medlem i en organisasjon som jobber for å bekjempe fattigdom, og for en mer rettferdig fordeling
- be konkret for dem som lider
Litt til å lese:
- Er det egentlig noe problem å drive litt forskjellsbehandling? Les Jak 2,1–13 og du får klart svar.
- Bibelen er ubehagelig klar når det gjelder luksus og urettferdig rikdom; se Jak 5,1–6, 2 Mos 23,6 og Jer 22,3.
- Hva synes Gud om bestikkelser og jukdsing? Det sies det sterke ting om i 3 Mos 19,35 ff, Ordspråkene 11,1 og Amos 5,9–12.
- Gud må da være fornøyd når vi ønsker de fattige alt godt og at de må få det bedre? Jak 2,15–17 sier noe om akkurat det. Les – hvis du tør.
- Hva er viktigst: å ha nok selv, eller dele med andre? Les Ef 4,28 og Apg 20,35. Fikk du svar på spørsmålet?
Hva husker du fra dette kapitlet?
- Hva betyr ordet ‘forvalter’?
- Hva slags oppdrag er ‘forvalteroppdraget’?
- Hva slags problemer har vi mennesker skapt for miljøet på jorden?
- Hvorfor sulter noen mennesker når det finnes nok mat på jorden?
- Hva sier Bibelen om rettferdighet?
Hva mener du om dette?
- Er det rett å si at menneskene er Guds medarbeidere? Hva gjør i så fall Gud, og hva har han overlatt til oss? Hva kommer han til å gjøre hvis ikke vi greier vår del av jobben?
- Er det noen vits i å plukke søppel i veikanten og hive sjokoladepapir i avfallsdunken når de store fabrikkene spyr ut røyk og lar forurenset avløpsvann gå rett ut i naturen?
- Hva betyr det egentlig at vi står ansvarlige overfor Gud for hvordan vi bruker skaperverket?
- Hva er fattigdom? En afrikaner forklarte det på denne måten: Det er å bare ha én tallerken, én skje og én jakke. For da kan du ikke dele med en annen. – Hva synes du om denne definisjonen?
- Hvorfor skal vi fortsette å sende hjelp til fattige i land der noen er styrtrike?
Ekstra ressurser
Guds jord – vårt ansvar
National Geographic har mye materiell om planeten vi bor på. Se videoer om ulike emner her.
Framtiden i våre hender (www.framtiden.no) er opptatt av store spørsmål som berører hele kloden.
Rettferdig fordeling
www.changemaker.no er Kirkens Nødhjelps organisasjon for unge som ønsker å kjempe for en mer rettferdig fordeling.
www.stromestiftelsen.no er en organisasjon som arbeider for å avskaffe fattigdom.
www.etiskforbruk.no er en nettside som gir råd og informasjon for å gjøre klokere valg når vi skal handle.
Publisert med tillatelse © NLA Forlaget