ARTIKKEL: I skolebøker og annen litteratur har det blitt påstått at kirken i middelalderen trodde at jorden var flat. Men hva viser kirkekunsten?
Utdrag fra utvidet overordnet del for kristne friskoler
Kompetansemål etter 10.trinn, samfunnsfag
Kompetansemål etter 10.trinn, KRLE
Myte om flat jord
En bok som har bidratt til en seiglivet myte om kristne, ble skrevet i 1828 av den amerikanske forfatteren Washington Irving. Boken handler om Christopher Columbus: History of the Life and Voyages of Christopher Columbus.
I boken dikter Irving en underholdende historie om europeere som trodde jorda var flat, og derfor var veldig redde for at Columbus ville falle utfor kanten av jorda da han satte til sjøs på oppdagelsesreise. Grunnen til at europeerne trodde jorda var flat, var at dette var den kristne kirkes verdensbilde. Boken til Irving ble veldig populær, og den oppdiktede historien spredte seg etter hvert som en sannhet. Også andre har bidratt med å spre denne myten.
Påstanden om at kristne trodde jorda var flat, kom etter hvert inn i historiebøkene og i lærebøkene på skolen.
(Hentet fra Tro som bærer 10.trinn kap.10 s. 158.)
Kirkekunst fra middelalderen viser en rund jord
Mosaikk fra 500-tallet. Foto: Bjørn Are Davidsen
Mosaikk fra en italiensk kirke
I denne mosaikken fra 500-tallet, fra en kirke i Ravenna, Italia, ser man Kristus sitte på en rund jord.
Olavsfrontalet fra Nidarosdomen, Trondheim, kalles ‘fortale’ fordi det er plassert foran alteret. Man antar at maleriet er laget i første halvdel av 1300-tallet. Foto: Wikipedia
Maleri fra Nidarosdomen
Også i Norge er det kirkekunst som avviser myten om at kristne trodde at jorden var flat. På maleriet ser du Olav den Hellige som med venstre hånd løfter rikseplet. Rikseplet er en jordklode med et kors på toppen og et symbol på kongeverdigheten.
Det er utallige eksempler på eldre kirkekunst som viser en rund jord. Kirkekunsten avviser dermed myten om at kristne i middelalderen trodde at jorden var flat.