Damaris Norge AS (DN) er eid av Tro & Medier, og er randsonevirksomhet for NLA Høgskolen – med særlig tilknytning til studiet Kommunikasjon og livssyn.|post@damaris.no
gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring2021-05-31T10:27:46+02:00

Kompetansemål

gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring

Undervisningsressurser, samt bakgrunnsstoff for læreren

Undervisningsressurs
#1 Min verdi og utseendet
(med PPT)

Hvem er jeg? Hva gjør meg verdifull?

Undervisningsressurs
#2 Min verdi og prestasjonene
(med PPT)

Hvem er jeg? Hva gjør meg verdifull?

Undervisningsressurs
#3 Min verdi og vennene
(med PPT)

Hvem er jeg? Hva gjør meg verdifull?

Undervisningsressurs
#4 Min verdi – og eiendelene og
opplevelsene (med PPT)

Hvem er jeg? Hva gjør meg verdifull?

Norge 1024

UNDERVISNINGSRESSURS: Fagsjekk har produsert tre korte animasjonsfilmer om kristenretten og Landsloven. Her formidles kunnskap om viktige historiske røtter, som vi fortsatt kan hente inspirasjon fra i arbeidet for et bedre samfunn. I den første filmen, Norge 1024, får vi vite at innføringen av kristenretten er begynnelsen på prosessen som førte til et samfunn med nye verdier og rettigheter også for fattige.

Historien om Magnus

UNDERVISNINGSRESSURS: Fagsjekk har produsert tre korte animasjonsfilmer om kristenretten og Landsloven. Her formidles kunnskap om viktige historiske røtter, som vi fortsatt kan hente inspirasjon fra i arbeidet for et bedre samfunn. I den andre filmen, Historien om Magnus, blir vi kjent med kong Magnus Lagabøte og ser hvordan en enkeltperson kan påvirke utviklingen i en hel nasjon.

Fra tvekampen til tillit

UNDERVISNINGSRESSURS: Fagsjekk har produsert tre korte animasjonsfilmer om kristenretten og Landsloven. Her formidles kunnskap om viktige historiske røtter, som vi fortsatt kan hente inspirasjon fra i arbeidet for et bedre samfunn. I den tredje filmen, Fra tvekampen til tillit, lærer vi om grunnleggende verdier som vårt norske samfunn er bygd på.

PPT Tro som bærer 10.trinn kap. 2 Etikk og etisk tenkning

PPT: Her finner du en PowerPoint-Presentasjon til kap.2 Etikk og etisk tenkning - Tro som bærer 10.trinn (NLA Høgskolen). Presentasjonen er utarbeidet av Olav Sollid, skoleutvikler i KP-nett. 

Squid Game: Mennesker = penger

ARTIKKEL FOR LÆREREN: Den sør-koreanske produksjonen Squid Game fra Netflix er å se på sosiale medier, særlig på TikTok. Ungdommer og barn plukket opp trenden veldig fort. «Alle» har enten hørt om Squid Game eller sett den selv. Hvorfor fascineres så mange av mennesker som kjemper om å vinne et spill – med livet som innsats? 

Hvilke sentrale likheter og forskjeller er det mellom kristen tro og de to sekulære livssynene sekulærhumanismen og naturalismen?

LIVSSYN: Hva sier sekulærhumanismen, naturalismen og kristen tro om "den virkelige virkeligheten", verden, mennesket, døden, kunnskap, rett og galt, menneskets historie og grunnverdi? For læreren.

Hva gjør livet verdt å leve? Aktualisering fra filmen «Sjel»

ARTIKKEL: Disneyfilmen "Sjel" løfter opp store spørsmål. - Is All This Living Really Worth Dying For? 22 er skeptisk til å forsøke livet på jorden. Er det verd det, dette kaoslivet?

Hva er meningen med livet? Aktualisering fra filmen «Sjel»

ARTIKKEL: Disneyfilmen "Sjel" løfter opp store spørsmål. Svarene den gir er blandet miks, men den nydelige filmen åpner for å snakke om hva kristen tro sier.

To All The Boys I’ve Loved Before

AKTUALISERING: Hvis du skal ha sex i all offentlighet, må du takle konsekvensene. Hvor ofte hører vi rykter og antar at de er sanne, uten å høre på dem som er involvert? Hvorfor blir vi så ofte lurt til å tro at å møte galt med galt blir rett? Bibelen snakker overraskende mye om hevn, men konklusjonen er alltid at hevnen hører Gud til. Hva kan være grunnen til det?

Finnes Gud? 3. Det moralske argumentet

KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Trenger moralen vår en forklaring og en forankring? Det moralske argumentet berører oss ofte mer eksistensielt enn de andre gudsargumentene, fordi det angår våre verdier, noe som betyr mye for oss.

Hva er moral?

ARTIKKEL: Ønsker du en kort innføring i tenkning omkring moral og etikk? Denne artikkelen viser hvordan etikk utfordrer oss til å reflektere over de store spørsmålene og hvordan etikk dermed henger sammen med livssyn.

Fantasiens frihet – fire punkter om transhumanisme

BAKGRUNNSARTIKKEL FOR LÆREREN: Drømmen om det perfekte mennesket gjennomsyrer fortellingene i vår kultur. Ved å se nærmere på noen av disse, får vi hjelp til å forstå transhumanismen bedre. 

Nudes og viktige spørsmål til ungdom

AKTUALISERING: TV-serien Nudes tar opp fenomenet der barn og unge sender nakenbilder, enten frivillig eller under press. Hva kan ligge bak slike handlinger? Her peker vi på to av mange forklaringer.

«Du kan bli det du vil»

ORD FOR DAGEN: De underliggende verdiene vi hører i "You can be what you want" er knyttet til prestasjoner, drømmer og lykke. Og ikke nok med at prestasjoner løftes fram som noe særlig verdifullt. Inntrykket som gis, er at verdien vår avhenger av hva vi presterer. Særlig vesentlige er de prestasjonene som mange ser. Menneskets verdi er ikke gitt, men må skapes – av oss selv. Hvordan drøfte dette med elevene i forbindelse med skolestart?

Mer enn kropp

ORD FOR DAGEN: I en tid hvor sosiale medier, reklame og influensere viser og forteller oss hvordan vi bør-skal-må se ut, tar sanger og låtskriver Ina Wroldsen sitt oppgjør med kroppsfokuset. Som kristne er vi ikke immune mot denne samfunnspåvirkningen. Vender vi øynene mot Guds Ord finner vi at vår verdi ikke er knyttet til vårt ytre, men til vårt indre – i vår relasjon til Gud. 

Les Misérables – Å bli virkelig fri

ORD FOR DAGEN: Her finner du et filmklipp der fangevokteren Javert minner Valjean om at han aldri kommer til å bli virkelig fri, selv ikke etter at han har sonet i fengsel. Klippet kan brukes i sammenheng med å snakke om hvordan mennesker virkelig kan bli frie.

Print Friendly, PDF & Email
Gå til toppen