Damaris Norge AS (DN) er eid av Tro & Medier, og er randsonevirksomhet for NLA Høgskolen – med særlig tilknytning til studiet Kommunikasjon og livssyn.|post@damaris.no
Naturvitenskaplige praksiser og tenkemåter2022-03-14T10:32:17+01:00

NATURFAG
Kjerneelement #Naturvitenskaplige praksiser og tenkemåter

Her finner du undervisningsressurser knyttet til synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget og kompetansemål i faget, samt aktualiseringer fra populærkulturen og bakgrunnsstoff for læreren.

Se flere ressurser til naturfag

Sverre Holm: ”Imagine Science” – Den innbilte konflikten: Gud og vitenskapen

PODCAST FOR LÆREREN: I vår samtid er det mange som tenker at man må velge mellom å tro på Gud og å tro på vitenskap. Men er det egentlig slik? Fysikkprofessor Sverre Holm fokuserer i dette opptaket på hvordan denne påståtte konflikten oppstod, og hvordan kristne kan forholde seg til temaet i dag.

Undervisningsressurs om evolusjon i 12 deler

UNDERVISNINGSRESSURS I 12 DELER: Evolusjonsteorien aktualiseres stadig, og blant kristne omtales evolusjon svært ulikt. Ifølge synliggjøringstillegget for skoler med kristent verdigrunnlag skal elever som går på kristne friskoler settes i stand til å vurdere ulike oppfatninger om verdens tilblivelse i lys av ulike virkelighetsoppfatninger og naturvitenskapelige forklaringsmodeller som forandres og utvikles.

Evolusjon eller evolusjonisme? – Noen oppklaringer

BAKGRUNNSNOTAT FOR LÆREREN: Begrepet ‘evolusjon’ blir brukt på ulike måter, noe som ofte skaper forvirring. Det er særlig viktig å skille mellom ‘evolusjon’ og ‘evolusjonisme’.  ‘Evolusjon’ er en vitenskapelig teori, åpen for prøving og kritikk, og kan forenes med ulike livssyn. ‘Evolusjonisme’ er en livsfilosofi bygget på evolusjon, i realiteten ateisme forkledd som vitenskap.

Oppdaga design

UNDERVISNINGSRESSURS: I dette undervisningsopplegget utforskar elevane om det går an å kjenna igjen design i naturen. Me kjenner intuitivt igjen design i dagleglivet. Design i naturen kan identifiserast ut frå same kriteria, også i biologien. Elevar som ser etter design i naturen kan få bruk for dette når dei seinare skal skapa teknologi for framtida. Ressursen kan tilpassast mellomtrinnet og ungdomstrinnet.

Flammenes herre

UNDERVISNINGSRESSURS: I dette opplegget får elevane høve til å undra seg over korleis jorda har akkurat dei forutsetningane som må til for at menneska skal kunne leva her, kontrollera eld og utvikla teknologi. Undringa kan koma inn på at mennesket ser ut til å vera plassert her med ein hensikt utover berre å overleva. Forutsetningane som er lagt til rette, kan leia tanken inn på at Gud kan stå bak denne hensikten.

James Clerk Maxwell: Herrens gjerninger er store, alle som elsker dem, grunner på dem

ARTIKKEL: James Clerk Maxwell kalles den største fysikeren mellom Newton og Einstein. Likevel er han mye mindre kjent enn dem. Han la grunnlaget for hele vår trådløse revolusjon med mobiltelefoner, trådløse nettverk, GPS og kringkasting. Det er tydelig fra Maxwells biografi at han hadde en levende og personlig kristen tro.

Peter Waage: Gud har ordnet alt etter mål og vekt og tall

ARTIKKEL: Peter Waage var professor i kjemi og den mest berømte norske kjemikeren i sin tid. Han er opphavsmann til den eneste naturloven som er oppdaget av nordmenn, nemlig massevirkningsloven som han og Cato Guldberg formulerte i 1864. Waage så at det er antagelsen om Gud som mer enn noe annet støtter opp om troen på lovmessighet i naturen.

Kristne naturforskere gjennom tidene

ARTIKKEL: Selv om historikere for lenge siden har sluttet å hevde at det er konflikt mellom naturvitenskap og kristen tro, er det likevel mange som tror at vitenskap vokste fram i Europa ved å overvinne den kristne tro. Et av de beste argumentene mot denne konfliktmodellen er mengden av kristne naturforskerne gjennom tidene.

Tante Matildes kake

ARTIKKEL: Er det bare naturvitenskapen som kan gi oss sann kunnskap? En enkel illustrasjon om tante Mathildes kake kan hjelpe oss til å forstå naturvitenskapens begrensning. Illustrasjonen er hentet fra John C. Lennox' bok "Guds undergang. Har vitenskapen begravd Gud?"

Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet

KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Universet synes å være fininnstilt for liv. Men peker dette på eksistensen av en Skaper?

Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet

KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Finnes Gud? Kan det gis gode argumenter for Guds eksistens?

Èn tolkning av Bibelen og skapelsesberetningen?

ARTIKKEL: Finnes det én bestemt kristen tolkning av Bibelen og skapelsesberetningen som er riktig, mens de andre tolkningene er feil?

Hvordan møte utbredte myter om vitenskap og tro?

PODCAST: Hvor mørk var egentlig den mørke middelalderen? Hvem har trodd at jorden var flat? Har kristne alltid trodd at naturvitenskapen står i konflikt til kristen tro? Hvor mange vitenskapsmenn har kirken brent på bålet? Bjørn Are Davidsen tar oss gjennom de mest utbredte mytene om tro, vitenskap og kirkehistorie.

Gå til toppen