Kompetansemål
– utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
Oversikt kompetansemål KRLE 8-10
Kjerneelementer:
8.trinn
9.trinn
Undervisningsressurser, samt bakgrunnsstoff for læreren
Samtaleguide Quislings siste dager
SAMTALEGUIDE: Samtalene mellom landsforræderen Vidkun Quisling og presten Peder Olsen står sentralt i Erik Poppes nye storfilm. Her møter vi en sterk historie om ondskap, ansvar, synd og tilgivelse. Er en person som Quisling i stand til å angre? Og er presten i stand til å tilgi?
Taylor Swift – et ikon for vår tid?
AKTUALISERING: Mega-stjernen Taylor Swift aktualiserer vårt forhold til samtidens popidoler. Kristnes respons spriker fra ukritisk omfavnelse til kritiske advarsler. Taylor Swift illustrerer en dypereliggende moderne selvforståelse som omtales som «ekspressiv individualisme». Swifts tekster formidler sterkt individets kamp mot omgivelsene.
Samtaleguide Jesus Revolution
SAMTALEGUIDE: Midt i ungdomsopprøret og hippiebevegelsen tidlig på 1970-tallet oppstod Jesusvekkelsen i sørlige California. Hva skjedde?
Fem grunner til at du bør se filmen Jesus Revolution
ARTIKKEL: Er filmen 'Jesus Revolution' en film om kristne, produsert av kristne for andre kristne? Ja og nei. Det er en film om kristne, produsert av kristne, men jeg håper virkelig at det ikke bare er kristne som kommer til å se den. Her er fem grunner til at du bør se filmen 'Jesus Revolution', uansett om du kaller deg kristen eller ikke.
Disneyskurken som forsvant
ARTIKKEL: Disneyfilmen 'Den lille havfruen' (2023), har en uvanlig ingrediens: skurken. Løsningen i filmen er usedvanlig sterk, den krevde et offer. Det som hadde blitt gjort galt, måtte gjøres opp for. Det nyttet ikke at hovedpersonen fant sin identitet eller sin mening, eller at familien kjempet seg gjennom uenighet og splid. Spørsmålet er om Disney svinger tilbake til berøring av Den store historien vi kjenner fra Bibelen også i nye eventyr som vil prege generasjoner.
- Det Timmy Gresshoppe ikke sa – om Den hellige ånd i populærkulturen Galleri
Det Timmy Gresshoppe ikke sa – om Den hellige ånd i populærkulturen
Engelsk, Hvem er Gud?, Kristen tro, Norsk, Norsk - undervisningsressurser til filmer og TV-serier, Pinse, Populærkultur, Skal vise på fremsiden, utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
Det Timmy Gresshoppe ikke sa – om Den hellige ånd i populærkulturen
ARTIKKEL: Populærkulturen har mange elementer av noe overnaturlig som veileder oss. Men Den hellige ånd er langt mer enn en veileder. Hvilke spor av Den hellige ånd finner man i populærkulturen?
Drømmen fra Disney
ARTIKKEL: Walt Disney selv var klar over at fortellingene han skapte, formidlet moralske verdier og holdninger som ubevisst absorberes. Altså har drømmene – og de underliggende lengslene – fra Disney påvirket og formet generasjoner siden begynnelsen på 1920-tallet, og gjør det fortsatt.
Religion i spillmediet
ARTIKKEL: Hvordan fremstilles religion og religiøsitet i spillmediet? Kan mennesker med en kristen tro og et kristent ståsted kjenne seg igjen i fremstillingen av religion i spill?
Vaianas mytologiske budskap
ARTIKKEL: Er det en utfordring at Disneys siste prinsessefilm tar utgangspunkt i gammel, polynesisk mytologi? Vaiana lærer oss mytologien om en livgivende gudinne, en som skaper og så legger seg til hvile og lar skaperverket greie seg selv. Kristne tror også på en Skaper. Hva sier Bibelen om hvordan jorden ble laget, og hvilket forhold Skaperen nå har til vår verden? Og hvilken forskjell gjør det?
ET FULLVERDIG FOKUS PÅ FILMMEDIET
ARTIKKEL FOR LÆREREN: Denne ressursen er utviklet for å møte behovet for en helhetlig tilnærming til filmanalyse i ulike fag. Fremgangsmåten tar siktemål om å gjøre en helhetlig vurdering av filmen, med alt fra hvordan vi opplever filmen rent følelsesmessig, hvor godt filmen er laget, hvilke virkemidler som brukes, hvilke tema som tas opp – og hvilke spor av livssyn som underliggende formidles. Til slutt retter vi også fokus mot den personlige vurderingen av filmen i møtet med eget livssyn.
KATAKOMBENS HEMMELIGHET
UNDERVISNINGSRESSURS: Tom Egelands spenningsroman for ungdom er velskrevet. Tema som religion, magi, symboler, profeti og myter blir satt sammen til en spennende historie, men å skille mellom virkelighet og fantasi blir ikke lett for leserne.
- LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE Galleri
LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE
Demokrati og medborgerskap, Folkehelse og livsmestring, gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Identitet og menneskeverd, Livet, Mennesket, Norsk, Norsk - undervisningsressurser til filmer og TV-serier, Nyhet, Samfunnsfag, Undervisningsressurser og aktualiseringer, utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE
UNDERVISNINGSRESSURS: Les Misérables, den store romanen av Victor Hugo fra 1862, verdens mest sette musikal og nå film, skildrer menneskeskjebner, fattigdom og troen på loven og på Gud. Ressurs for fagene Norsk, KRLE og samfunnsfag, samt de tverrfaglige temaene Folkehelse og livsmestring og Demokrati og medborgerskap.
- DE TI BUD OG MEDIENE Galleri
DE TI BUD OG MEDIENE
gjøre rede for hvordan Bibelen er blitt til og reflektere over hvordan den blir brukt og hvilke spor den har satt i vår kultur, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
DE TI BUD OG MEDIENE
UNDRVISNINGSRESSURS: Oppgaven skal få elevene til å utforske hvordan De ti bud er aktuelle i dag, og reflektere over hvorfor noen av de temaene budene tar opp ikke er særlig profilert i media.