Utarbeidet av Hilde Grimm og Anethe V. Birkeli

UNDERVISNINGSRESSURS: En vanlig anklage mot kristen tro er at den er kvinneundertrykkende. Vi undersøker anklagen nærmere.

Kompetansemål KRLE etter 10.trinn


Bakgrunn: kontrast mellom Norge og andre land

Norge regnes som et av verdens mest likestilte og demokratiske land. Det finnes selvsagt områder som kan forbedres i Norge, men først og fremst har vi det utrolig godt de aller fleste av oss. Det er ikke alle kvinner i verden som er like heldige som de norske. Det bekrefter Jan Egeland, direktør i Human Rights Watch:

Selv om det er mange ting som gjenstår i Norge, så er det lysår mellom de problemene man fortsatt har i Norge og hverdagen for kvinner i svært mange land hvor overgrep er daglige og massive, sier Jan Egeland, til Nettavisen. Jeg har lenge ment at det er helt galt at 8. mars og 1. mai i Norge har et altfor lite internasjonalt perspektiv, gitt de enorme framskrittene man har hatt i likestilling så vel som framgang for den såkalte arbeiderklassen i Norge, sier Egeland (nettavisen.no 2013).

Organisasjonen CARE har laget en oversikt over de landene hvor kvinner har det verst:

India som eksempel

India er et av landene CARE trekker frem. I India dør årlig to millioner flere jenter enn gutter. Spesielt i aldersgruppen 15-29 år finner man i statistikk at svært mange jenter dør i «ulykker». Mye tyder på at de blir drept av sine svigerforeldre, f.eks. fordi jentas foreldre ikke har betalt medgiften (et beløp foreldre må betale når jenter gifter seg, til ektemannens foreldre). Bensin er et vanlige våpen. Ei nygift jente kan risikere å få bensin over seg og bli satt fyr på, hvis svigerfamilien er misfornøyd med henne. Mordet blir forklart som en «kjøkkenulykke».

En eldre hinduistisk tradisjon som kalles Sati (på engelsk: Suttee), går ut på at en kvinne er trofast dersom hun ved sin manns død lar seg brenne sammen med ham. Man kalte det «enkebrenning». Ved å gjøre dette sikret kvinnen seg retten til å fortsette ekteskapet etter døden. Britiske misjonærer kjempet for å forby skikken, og fikk gjennomslag i 1829. Likevel har denne forferdelige tradisjonen gjentatte ganger blitt tatt i bruk igjen. I India skal man helst ikke snakke om slikt. (Kilde: Botnen, Bjarte: «Kvinnene forsvinner», Vårt Land, 3. april 2013)

Det er altså enormt stor forskjell på våre likestillingsutfordringer i Norge og hvordan jenter og kvinner i mange andre land har det.

Påstand: Kristen tro er kvinneundertrykkende

En vanlig anklage mot kristen tro lyder slik:  Klassisk kristen tro er kvinneundertrykkende. Kristendommen er med på å trykke ned kvinner over alt i verden.

Noe av det første vi kan undersøke i møte med en slik påstand, er selvsagt om graden av kvinners rettigheter i et land ser ut til å være større eller mindre der kristen innflytelse er tydelig i lovverk og kultur.

Bibelen sier ulike, men med lik verdi

Bibelen og kristen tro blir i mange sammenhenger trukket frem som likestillingsfientlig. Da er det bibelvers og læresetninger som sier at mann og kvinne ikke er like, som får fokus. Men at man ikke er like, er ikke det samme som å ha ulik verdi. Bibelen lærer at Gud skapte mann og kvinne som likeverdige og ga dem oppdraget med å råde over jorden i fellesskap. (1. Mosebok 1, 27-28)
For noen betyr likestilling at menn og kvinner alltid skal gjøre alt likt og ta de samme valgene. Det at mange kvinner f.eks. er mer hjemme når barna er små, blir definert som et tegn på dårlig likestilling. Statistikk viser at i kristne familier er dette spesielt vanlig. De som velger å arbeide ulønnet hjemme for en periode, vil nok imidlertid holde frem at det arbeidet de gjør, er minst like viktig og verdifullt som alt annet arbeid. De får bare mindre anerkjennelse, pensjonspoeng og lønn for sitt arbeid. Det er ikke Bibelen som sier at de gjør et mindreverdig arbeid.

Diskuter: Hva mener elevene om likestilling og kvinnens og mannens oppgaver. Tror elevene at de har et annet syn på dette enn sine foreldre og besteforeldre?

Bibelen og kvinnesyn

Kvinner har en viktig plass i Bibelen. Den måten Jesus møter kvinner på er faktisk svært  radikal  for den tiden han levde i. Det kan f.eks. nevnes at Aristoteles mente at kvinnene manglet noe og var en «ufullstendig» mann, og ikke et selvstendig menneske.

I det  nye testamentet får vi mange gode råd om hvordan vi skal leve godt sammen. Evangeliene ble skrevet i en tid hvor mange kunne se langt etter likeverdighet og like rettigheter. Det var vanlig med slaver, spedbarn risikerte å bli satt ut for å dø og

kvinner hadde en liten plass i det offentlige rom. De første kristne kjempet f.eks. mot barnedrap. Budskap om at kvinner skal behandles med respekt og fortellingene om Jesus som lot en syndig kvinne salve føttene hans, var helt spesielt for denne tiden (Les f.eks. i Lukas, kap. 7 og 8).

Det var kvinner som først fikk se den tomme graven! Ingen av datidens historiefortellere ville valgt en slik vinkling, dersom evangeliene bare hadde vært eventyr. På den tiden ble ikke kvinner som vitner tillagt like mye vekt som menn i en rettsal. Men Gud brukte og bruker kvinner til viktige oppdrag.

Jesus viste også at kvinner skal ha undervisning og ikke bare tjene med praktisk oppgaver, da han ba Marta sette seg og lytte til ham. (Lukas, 10:41).

Ofte blir vers om at kvinnen skal tie eller underordne seg mannen, fremhevet og tatt ut av sin sammenheng (kontekst). Hva som i følge Bibelen er riktige roller for menn og kvinner, er kristne til dels uenige om. Det alle kristne imidlertid enes om, er at menn og kvinner har samme verdi som mennesker.

Jesus har vært svært betydningsfull for kvinners stilling i samfunnet. Hvordan kvinner i Vesten hadde hatt det i dag hvis kristendommen ikke ble utbredt, er ikke godt og si. Vi kan imidlertid se til land hvor kristen tro ikke har vært dominerende, og sammenligne kvinners rolle der med situasjonen for kvinner i Norge/Vesten.

Les også «Den virkelige seksuelle revolusjonen»

Kristne miljøer og stemmerett:

Norsk kvinner fikk stemmerett ved politiske valg i 1913. Men mange kristne organisasjoner var tidligere ute.
Her ser du eksempler på når kvinner fikk stemmerett i kristne organisasjoner:
  • Norsk Søndagsskoleforbund: 1889
  • Misjonsselskapet: 1904
  • Indremisjonsselskapet: 1911

I 1905 ble det vedtatt i KFUK-KFUM at man skulle ha like mange kvinner som menn i styret. I menighetsrådene i Den norske kirke har man i mange år hatt større andel kvinner enn i norske kommunestyrer. Camilla Collett, Gina Krog, Fredrikke Marie Quam og Fernanda Nissen var alle viktige kvinner som kjempet for stemmerett for alle. Disse trekkes nå ofte frem i forbindelse med jubileet. Men en kvinne får alt for lite oppmerksomhet, nemlig Bolette Gjør:

Gjennom sitt forfatterskap og sin virksomhet står Bolette Gjør som en av 1800-tallets mest betydelige bidragsytere til kvinneidealets modernisering i kristne kretser. For henne stod kvinnens forhold til Gud som overordnet norm, og dette frigjorde kvinner til å ta ansvar for eget liv. Les mer HER.

 

Kvinners rettigheter i dag, i et kristent perspektiv:

Å hjelpe kvinner i nød, slik at de kan beskytte seg selv mot overgrep, ta seg av barna sine, forstå viktigheten av god helse og ernæring, utdanning og likeverd, er blant de viktigste tiltakene vi kan gjøre for å fremme kvinners likeverd – både i Norge og internasjonalt. Vi kan aldri bli fysisk like og kanskje vil vi også alltid ha ulike interesser og behov i forhold til jobb og familie, men vi er alle skapt i Guds bilde – Han elsker oss uendelig høyt og verdsetter oss og den innsatsen vi gjør hjemme og på jobb, uavhengig av om vi er mann eller kvinne.


Oppgaver

(Her kan du som lærer plukke ut ifra fokuset du ønsker å ha. Oppgavene kan gjennomgås som muntlige diskusjonstema, gis som tema for artikler, leserinnlegg eller presentasjoner. Noen av oppgavene kan også inngå i et tverrfaglig arbeid med f.eks. norsk og samfunnsfag).
  1. Når fikk norske kvinner stemmerett og hvordan?
  2. I hvilke sammenhenger kan en norsk kvinne oppleve og ikke bli verdsatt på lik linje med menn? Stikkord: Reklame, filmer, TV-serier.
  3. I Norge, som ellers i verden, er kvinner mer utsatt for seksuelle overgrep enn menn. Hvorfor tror du det fortsatt er slik at noen menn forgriper seg på kvinner?
  4. Synes du vi har likestilling i Norge i dag? Begrunn svaret.
  5. Finn ut hvor mange kvinner og menn som sitter i kommunestyret i din hjemkommune. Dersom det ikke er like mange – hva kan være forklaringen?
  6. Hvilket ansvar har mannen for at kvinnens ønsker blir ivaretatt i et ekteskap? Hvilket ansvar har kvinnen for at mannens ønsker blir ivaretatt?
  7. Er det slik at en kvinne som ønsker å være mer hjemmearbeidende enn sin mann ikke er likestilt? Begrunn svaret.
  8. Skriv en artikkel, et leserinnlegg, eller lag en presentasjon om kvinners situasjon i Norge sammenlignet med kvinner i et land dominert av en annen religion enn kristendommen.
  9. Finn ut mer om kvinner i Bibelen.
  10. Finn ulike syn på kvinners rolle i samfunn og menighet som råder i kristne kirker og organisasjoner. Hva er kristne mest uenige om? Hvordan kan kristne leve sammen med ulike syn på slike spørsmål? Hvordan kan man vise respekt selv om man er uenige?
Hilde Grimm/Anethe V. Birkeli
Print Friendly, PDF & Email