Dette kapittelet av heftet «Tro som bærer- Etikk» ser på spørsmålet om identitet. Hva og hvem påvirker hvordan jeg ser på meg selv? Hva sier Bibelen om hvem jeg er?

Kompetansemål:

  • Elevene skal kunne reflektere over etiske spørsmål knyttet til ungdomskultur og kroppskultur
     Ekstraressurser:

Utfyllingsark for elever og foreldre. Dette er ment som en hjelp til å starte med temaet «Hvem er jeg»


Hvem er jeg – egentlig?

 Jeg skjønner ikke… Du må da bli lykkeligere hvis du bare er deg selv?
Dette sier Tristan til kaptein Shakespeare i filmen Stardust (2007). Kanskje har du også hørt at det beste er å være seg selv. Men hva betyr det egentlig?

Når du er ung utfordres du som menneske til å finne ut hvem du er, og hva du står for. Mange har meninger om hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre. Valgene du tar bygger på hva du tenker om deg selv, din identitet – hvem du er. Noen kan si det samme som Tristan – at du ”bare må være deg selv”. Men hva betyr dette egentlig? Og hvordan finner man ut hvem man er?

Tenk over det:

Hvem er du? Hva vil det egentlig si å være seg selv? Hva bygger du din selvfølelse på?


Kanskje vil du svare med navnet ditt, ”Jeg er Kristine”, eller ”Jeg er Magnus”. Så vil du kanskje fortsette med å forklare hvordan du er, ”Jeg er en rolig person”, eller ”Jeg er en humørspreder”. Det er mange forskjellige måter å svare på spørsmålet om hvem vi er.

Den unge svenske sangeren Melissa Horn tenker kanskje på en kjæreste når hun synger at ”jag vet vem jag är när jag är hos dig”.

Ditt selvbilde påvirkes veldig mye av hvordan andre ser på deg. I dette kapittelet skal vi se på fire punkt som er viktige for hvordan andre ser på oss – og dermed hvordan vi ser på oss selv. Disse fire punktene er prestasjoner, rikdom, opplevelser og andre menneskers meninger. Men det er enda viktigere å få vite hvordan Gud ser på oss – han som har skapt oss! Derfor skal vi også se på hva Bibelen sier at Gud tenker om oss.


Bilder av hvem jeg er

Det jeg lykkes med

Når du lykkes eller mislykkes med noe kan dette være med og gi deg et bilde av hvem du er. Hvis du ofte lykkes på skolen, kan dette være med på å gi deg en følelse av å være verdifull som person. Hvis du aldri får ting til kan dette gi deg et bilde av at du er mislykket. Våre prestasjoner kan ofte skape et bilde av hvem vi er.
Lorraine Tighe deltok i den britiske versjonen av tv-programmet Kandidaten, der forretningsfolk konkurrerer med hverandre. Hun ble intervjuet av rådgivere da det bare var fem deltakere igjen i serien. Da fortalte hun at det å vinne programmet kom til å gi henne mye bedre selvtillit – og realisere fullt ut potensialet hun har. Hun ville bevise seg selv, forklarte hun.


Bibelen forklarer oss at vi ikke skal stole for mye på det vi kan få til selv. Det viktigste av alt, frelsen, er et eksempel på dette. Den bygger ikke på hva vi har gjort, men på hva Jesus har gjort. Derfor bruker vi ordet ”nåde” – som betyr noe som er gratis, noe som blir gitt uten at vi fortjener det.

 

For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv. (Ef 2,8-9)

 

Gud er opptatt av hva du gjør med det livet du har fått. Men du er fortsatt verdifull selv om du ikke får til alt du skulle ønske. Ifølge Bibelen kan vi bygge vårt selvbilde på noe annet enn våre prestasjoner. Vi er verdifulle fordi vi er skapt i Guds bilde, og fordi vi er elsket av ham. Det kan hjelpe oss til å se at vi har en verdi også når vi ikke lykkes.

Tenk over det:

Det er ofte positivt å ha et ønske om å lykkes. Men må vi virkelig lykkes for å være noen? Erdu noe mer enn det du oppnår i livet?

Det jeg eier

I filmen Alfie (2004) spiller Jude Law den en vellykket limousinsjåfør som ifølge ham selv har alt han trenger. Men et stykke ute i filmen innser han likevel at han mangler noe, nemlig fred i sjelen. Og hvis en ikke har fred i sjelen har en ingenting, sier han.
Veldig mange filmer og tv-serier handler om rikdom og en luksuriøs livsstil. Men ofte ser vi et vendepunkt underveis i filmen, der hovedpersonen forstår at rikdom likevel ikke er det viktigste i livet. En ny mobiltelefon eller en dyr bukse kan være med å skape et inntrykk av at du har penger og dermed er ”vellykket”. Vi tenker ofte på rike mennesker som lykkelige, fordi de har alt de trenger. Likevel hører vi ofte om millionærer som føler seg både ensomme og ulykkelige. I tillegg viser finanskriser og børskrakk at rikdom ikke alltid er til å stole på.
I Bibelen bruker Jesus uttrykket ”Mammon” om rikdom. Han advarer oss om at rikdom og eiendom faktisk kan få så mye oppmerksomhet at det blir en avgud for oss.
Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon. (Matteus 6,24)
Paulus sier til og med at penger har skapt lidelser for mange:
For kjærligheten til penger er roten til alt ondt. Drevet av den er mange ført vill, bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser.
Tenk over det:
Hva betyr det for ditt selvbilde å ha ”de rette tingene”? Ville du vært en annen hvis du hadde vært fattig?

Det jeg opplever

I vår rike del av verden er gode opplevelser som ferieturer til eksotiske reisemål og shoppingturer viktige. Mange har både tid og penger til overs, og de ønsker å oppleve nye ting. Derfor er samfunnet fullt av tilbud som vil gi oss ”kick”, ”nytelser” og ”alt du drømmer om”.

 

En god opplevelse kan være fantastisk. Enten det er en jordomseiling, en vellykket kveld med gode venner eller et bra dataspill. Når vi erfarer slike ting kan det gi oss en følelse av at dette er meningen med livet.

 

I Bibelen møter vi Kong Salomo, som var en ufattelig rik konge i Israel, på en tid der landet var stort og mektig. I Forkynneren, som er skrevet av kong Salomo, sier han at jakten på gode opplevelser til syvende og sist bare var tomhet.
Jeg samlet meg også sølv og gull og rikdom fra andre konger og land. Jeg skaffet meg sangere og sangerinner og det som er mennenes lyst, kvinner og atter kvinner. (…) Se, alt var tomhet og jag etter vind. Det er ingen ting å vinne under solen.

Forkynneren sier at når alt kom til alt kunne verken vakker kunst eller forhold til kvinner gi ham en tilfredsstillelse som varte. Opplevelsene var gode der og da, men følelsen forsvant for fort til at de kunne gjøre ham virkelig lykkelig.
Tenk over det:
Hva tror du Forkynneren mener med at alt til syvende og sist var tomhet?
Milliardæren og Rema 1000-gründeren Odd Reitan sier at selv om han er rik kan han ikke ”spise seg mer enn mett”. Hva tror du han mener med dette?

Mitt forhold til andre mennesker

I filmen (som bygger på musikalen med samme navn) Mamma Mia! (2008), er hovedpersonen Sophia på jakt etter hvem som egentlig er hennes far. Hun er sikker på at dette vil hjelpe henne til å finne ut av hvem hun er.

Hvilket forhold vi har til dem rundt oss betyr mye for vår oppfatning av oss selv. Det er mange som savner et godt forhold til mor eller far. Andre skulle ønske de hadde nære venner. Slike forhold er veldig viktige for oss som mennesker, fordi de gir oss trygghet og hjelp. Hvis vi mangler slike gode relasjoner kan det gjøre oss både utrygge og hjelpeløse.
Vi mennesker kan lett bli avhengig av andre for å være trygg på oss selv. Det kan føre til at vi velger å gjøre ting vi egentlig ikke ønsker å gjøre. Hvis ”gjengen” er det som gir deg selvtillit kan det for eksempel være vanskelig å la være å baktale, når alle andre er med på det. På samme måte kan det være vrient å vente med sex når du hører at ”alle andre gjør det”. For hva skjer hvis gjengen eller kjæresten svikter deg?


I Bibelen står det mye om fellesskap. Vi leser at vi skal elske hverandre, be for hverandre, oppmuntre hverandre, ta i mot hverandre og være der for hverandre. Men Bibelen forklarer også at det ikke alltid er slik mellom mennesker. Etter syndefallet skjer det like ofte at mennesker sårer hverandre, gjør ondt mot hverandre eller svikter hverandre. Det betyr ikke at vi ikke skal stole på andre mennesker. Men det betyr kanskje at vi skal være forsiktig med å la våre valg styres helt og fullt av hva de andre synes. I stedet må vi lære å ta egne valg, basert på det som vi mener er rett og galt.


I kapittelet «Grunnlaget for kristen etikk» skal vi si mer om hvordan vi kan finne fram til hva som er rett og galt.


Tenk over det
:
Hva har dine venner og din familie å si for hvem du er? Har andre mennesker noen gang fått deg til å føle deg mindre verdt? Les diktet nedenfor – hva kan vi lære av det?

Gud – som ser meg

”Du er Gud som ser” (1. Mos 16,13).
Dette sier Hagar etter at Gud hadde velsignet henne. Gud så henne når alle andre jagde henne bort og da kalte hun Gud for ”Gud som ser”.
Som vi har sett er både prestasjoner, penger, opplevelser og andre mennesker med på gi deg en status i møte med andre mennesker. Alt dette er med på å forme både ditt eget og andres bilde av deg. Men hvis du bare bygger ditt selvbilde på dette, står det i fare for å rase dersom livet ditt plutselig skulle endre seg.
Bibelen viser oss at vi er født med en identitet – du er altså nettopp deg fra det øyeblikk du er unnfanget. Identiteten er derfor ikke noe du kler på deg, men noe du blir kjent med. Den er gitt til deg av Gud som skapte deg.
I Salmene står det slik:
For du har skapt mitt indre,
        du har vevd meg i mors liv.
       Jeg takker deg fordi jeg er skapt
        på skremmende, underfull vis.
        Underfulle er dine verk,
        det vet jeg så vel.
       Mine ben var ikke skjult for deg
        da jeg ble skapt i lønndom
        og ble formet i jordens dyp.
       Du så meg den gang jeg var et foster,
        i din bok ble alt skrevet opp;
        mine dager ble dannet
        før en eneste av dem var kommet.
       Gud, hvor høye dine tanker er,
        hvor veldig summen av dem!
       Vil jeg telle dem, er de talløse som sand,
        blir jeg ferdig med det, er jeg ennå hos deg. (Salme 139,13-18)

Din rolle i Guds fortelling

Siden Gud har skapt mennesket kan han kan hjelpe oss med spørsmålet om hvem vi er. Bibelen setter mennesket inn i en stor fortelling, som kan sammenfattes slik:
  • Gud skapte alt godt. Han skapte menneskene i sitt bilde, de skulle være sammen med ham i Paradis
  • Så valgte menneskene å gjøre opprør mot Gud, noe Bibelen kaller synd. Med opprøret kom ondskap og urettferdighet inn i verden. Dette endret hele skaperverket, helt inn til menneskets hjerter. Siden Gud er rettferdig måtte han straffe ondskapen, og dermed var menneskene stengt ute fra muligheten til å være sammen med Gud.
  • Jesus Kristus, Guds egen sønn, valgte å ta straffen i stedet for menneskene, og på den måten åpnet han en vei tilbake til Gud. Nå må menneskene svare ja eller nei til tilbudet om frelse.
  • En gang i framtiden skal Gud nyskape sitt skaperverk. Der skal all ondskap og urettferdighet være borte. Alle som sier ja til Jesus vil få bo her – i det Bibelen kaller for ”den nye himmel og den nye jord”.
Du er altså en del av denne fortellingen. Derfor er det så viktig for din identitet å vite hva Bibelen sier om deg. Den forteller at du er skapt av Gud, og at han regner deg for det beste i av alt han har skapt. Den forklarer også hvorfor du ikke alltid klarer å ta gode valg, og hvorfor andre kan svikte deg. Bibelen stopper ikke der, men viser at du er skapt for evig liv. Dette evige livet er tilgjengelig på grunn av det Jesus gjorde på korset. Bibelen har med andre ord mye å si om din identitet!
Bibelen forteller altså at Gud har skapt oss, og at han ser oss – og at vi kan finne oss selv ved å se på ham. Prestasjoner, penger, opplevelser og andre mennesker kan svikte oss, og dermed er det farlig å bygge selvbildet sitt på dette. Det som er annerledes med Gud er at han ikke endrer seg eller svikter. Bibelen forklarer svært tydelig at Gud vil stå fast ved det han lover. Blant annet leser vi at
”Er vi troløse, så er han trofast, for han kan ikke fornekte seg selv” (2. Tim 2,13).

Tenk over det:
Hva betyr det at Gud er trofast?

Hva betyr dette for mine valg?

De valgene vi tar i hverdagen viser hva vi mener om oss selv. Noen velger å gjøre akkurat slik de selv vil, mens andre lytter mer til hva vennene mener. Gud vil gjerne hjelpe oss i disse valgene, ved å gi oss noen retningslinjer for livet. Man kan godt si at Bibelen av og til fungerer som Skaperens bruksanvisning til livet. Videre skal vi se på to områder i livet der Bibelen gir oss klare råd.

Vennskap

”Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner”, sier Jesus.
Da han ble anklaget og uskyldig drept på korset ble han forlatt av alle sine venner. Men selv var han villig til å dø for dem. Det er en ganske høy standard for vennskap! Jesus er nok det beste eksempelet vi kan ha på hva det virkelig vil si å være en venn.
Vennskap er veldig viktig gjennom hele Bibelen. Allerede i skapelsesfortellingen sier Gud at det ikke er godt for mennesket å være alene. Vennskap blir ofte forbundet med trofasthet, ærlighet og kjærlighet. Å ha en venn blir regnet som veldig viktig, og vi oppfordres hele tiden til å være sanne venner. Blant annet står det at en venn bør si alt som det er, selv om sannheten noen ganger gjør vondt:
En venn er trofast selv når han slår, en fiendes kyss er svikefulle.

Bibelen gir oss også eksempler på dårlige venner. Disiplene som sprang til alle kanter da Jesus ble tatt til fange, er bare ett eksempel. Husk at Peter nettopp hadde lovet at han aldri ville svikte sin venn! Historien om Job i Jobs bok er også en historie om venner som ikke lykkes. Der kan vi lære at velmente råd ikke alltid er det som trengs blant venner. Noen ganger er medlidenhet og omsorg nok. Siden Gud vet at vi mennesker svikter hverandre, lærer han oss at tilgivelse er viktig:

 

Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus. (Ef 4,32)
Venner som kan tilgi hverandre vil nesten alltid få et vennskap som varer. Noen ganger kan vi oppleve så alvorlige ting at vi ikke ønsker å fortsette et vennskap. Men også da er det viktig å tilgi for å komme videre som mennesker.

Tenk over det:
Hvorfor er tilgivelse så viktig i vennskap?

Sex og sånn

Bibelen sier veldig mye om forholdet mellom gutter og jenter. Kjærlighet og seksuelle følelser er omtalt i mange av Bibelens bøker. Så hvilke råd gir Bibelen oss når det kommer til disse tingene?
Bibelen forklarer at mennesket er utrustet med et begjær – en sterk lengsel etter noe eller noen. Mennesket kan lengte etter gode ting som Gud, rettferdighet eller sin ektefelle. Men siden mennesket ikke lenger lever slik Gud hadde tenkt, kan denne kraften fort komme på avveie. Det samme begjæret som kan føre til kjærlighet mellom to mennesker, kan også føre til vonde ting som overgrep og utroskap.
Siden menneskets begjær er en så sterk kraft har Gud satt grenser for det. Vi skal for eksempel ikke begjære noe som ikke er vårt eget, slik det står i det niende og tiende bud:
Du skal ikke begjære din nestes hus.
Du skal ikke begjære din nestes hustru, hans tjener eller tjenestekvinne … eller noe annet som hører din neste til. (2. Mosebok, 20,17)
Gud har gitt menneskene helt klare råd når det gjelder det vi ofte kaller ”sex og samliv”. Sex skal kun skje innenfor rammene av ekteskapet. Dette er ikke fordi begjæret er ondt i seg selv, men fordi menneskene så lett kan skape sår og vonde følelser med sitt begjær.
Å vente med sex til ekteskapet er ikke vanlig i dag, men det finnes likevel mange som forsøker – og mange som klarer det. Bloggeren ”Kari” skriver:
Jeg vet at Gud sin kunnskap om sex er mye mye større enn det vi vet, siden det var han som skapte det. Og derfor stoler jeg på ham når han ber meg om å vente. Jeg trenger aldri å bekymre meg for å møte en eks kjæreste som vet alt om kroppen min, trenger ikke bekymre meg for om jeg var god nok, trenger ikke bekymre meg for kjønnssykdommer, trenger ikke bli gravid før jeg ønsker det – hvis jeg følger Guds plan for meg. Da blir det bare min ektemann som får oppleve den personlige delen av meg. Han får ikke bare kroppen min, men hjerte mitt fra første gang vi elsker.
Etter dette innlegget får hun mange positive kommentarer fra andre som ikke venter, men som gjerne skulle ønske de gjorde det.

For barnas skyld
I vår tid finnes det mange måter å forhindre graviditet ved sex. Ingen av disse er hundre prosent sikre, og det er ikke til å komme forbi at sex fører til barn. I dag tar svært mange unge abort, ofte fordi en har hatt sex uten å være klar for konsekvensene. Bibelens råd om å vente med sex til ekteskapet er med på å skape tryggere rammer for barn som blir til.

For din egen og andres skyld
Seksualiteten er en gave fra Gud. Den kan skape sterke bånd mellom en mann og en kvinne. Ved utroskap og flere sex-partnere kan seksualiteten tvert imot skape utrygghet og problemer. I stedet for å være noe spesielt som du kun deler med én person, blir det noe som flere får del i. Stadig flere unge blir i dag smittet med klamydia og andre seksuelt overførbare sykdommer. Mange må også gå gjennom de fysiske og psykiske påkjenningene ved en abort. Dette er bare noen av de uheldige følgene av sex med flere partnere. Sett i lys av dette virker Guds råd nokså forståelige og faktisk fornuftige.

Fordi Gud sier det
I dette kapittelet har vi forsøkt å forklare at kristne lytter til Bibelens råd både fordi de er fornuftige, og fordi Bibelen er Guds ord. Men hva skjer i tilfeller der det virker mer fornuftig å trosse Bibelen, og følge sin egen lyst?
Forestill deg at du er på et sted du aldri har vært før. Du må komme deg til en adresse, men aner ikke hvordan du skal komme dit. Det beste du kan gjøre er å spørre noen som kjenner strøket, og vet hvilken vei som er den rette. Da vil du ikke tvile på det rådet du får, men følge de rådene som denne personen gir. Gud har skapt menneskene, og han ble selv menneske. Det betyr både at han vet hva som er best for menneskene, og at han vet hvordan det er å være menneske. Kristne vil alltid forsøke å lytte til Bibelen, fordi de vet den er en troverdig kilde. Det gjelder også når følelsene forteller en at noe annet ville være bedre.

Aldri perfekt
Selv om familien skaper en god ramme for seksualitet kan det også her skje vonde ting. Vold, utroskap eller misbruk av barn er eksempler på at begjæret kan slå galt ut også her. Men Bibelen har retningslinjer også for familielivet. Den sier blant annet at både menn og kvinner skal sette den andre høyere enn seg selv. Det vil si at begge skal være mer opptatt av at den andre skal ha det bra, enn å passe på at en selv får det en trenger.
Noen ord om familien fra Efeserene 5:
Vær hverandre underordnet i ærefrykt for Kristus!
Dere fedre, vekk ikke sinne og trass hos barna deres, men gi dem den oppdragelse og rettledning som er etter Herrens vilje.

Tenk over det:
Hva kan være fordelene med å vente med sex til ekteskapet? Hvilke grenser kan være lurt å sette for å få dette til?

Oppgaver:

Hvem er du?

  1. Nevn fire punkt som påvirker ditt syn på deg selv
  2. Hvilket av disse fire punktene tror du påvirker deg mest? Hvorfor tror du det?

Hva kan forklare meg hvem jeg er?

Det jeg lykkes med

  1. Hva er forskjellen mellom Lorraine Tighes syn på suksess og Bibelens budskap om nåde?
  2. Er du enig i at det er viktig for selvbildet å lykkes med noe? Hvorfor / Hvorfor ikke?

Det jeg eier

  1. Hva tror du regissøren av Alfie ønsker å fortelle oss som ser filmen?
  2. Hva advarer Jesus oss mot når det gjelder rikdom? Er du enig i advarselen?
  3. Hvordan kan kjærligheten til penger føre mennesker vill? Hva kan gå galt hvis du skal bygge ditt selvbilde på det du eier?

Det jeg opplever

  1. Hva fant Kong Salomo ut om gode opplevelser?
  2. «Mye vil ha mer», heter det i et uttrykk. Det betyr at vi aldri blir helt fornøyd, vi vil alltid ha mer. Ifølge Bibelen er dette fordi vi egentlig var skapt til å leve sammen med Gud, der vi hadde alt vi trengte. Syndefallet har skapt en tomhet i menneskenes liv. Hva tenker du om en slik påstand?

Mitt forhold til andre mennesker

  1. Hva betyr «fellesskap», og hvordan er dette viktig for oss?
  2. Les Janteloven og Antijanteloven.
    Hvorfor tror du Axel Sandemose skrev Jantelovene? Les diktet Livets lære, i leseteksten. Hva skjer med et barn som vokser opp i et samfunn som preges av Janteloven? Hva vil Erling Førland med Antijantelovene?

 


Gud som ser meg

  1. Hva er problemet med å bygge sitt selvbilde på suksess, rikdom, opplevelser og andre menneskers meninger?
  2. Hva sier Bibelen om vår identitet? Er det noe vi skaper selv, eller er det noe vi har med oss fra fødselen?

Les disse versene fra Salme 139:

       Du så meg den gang jeg var et foster,
        i din bok ble alt skrevet opp;
        mine dager ble dannet
        før en eneste av dem var kommet.
  1. Hva mener forfatteren her, og hvorfor er dette viktig for vårt selvbilde?

Din rolle i Guds fortelling

  1. Fortell Bibelens store fortelling med dine egne ord.
  2. Mennesket gjør både gode og onde ting. Hvordan kan Bibelens store fortelling hjelpe oss til å forstå hvorfor det er slik?
  3. Vil menneskene alltid fortsette å gjøre onde ting, ifølge Bibelen?

Hva betyr dette for mine valg?


Vennskap

  1. Hva sier Jesus om den som gir sitt liv for sine venner? Kan du nevne noen som har gitt sitt liv for sine venner?
  2. Hvilke ord er vennskap ofte forbundet med i Bibelen?
  3. Hva vil det si å tilgi? Hvorfor er tilgivelse viktig?

Sex og sånn

  1. Hva er begjær, ifølge leseteksten? Hva kan menneskene begjære?
  2. Ifølge Bibelen kan begjær brukes på en god måte, eller på en ond måte. Er du enig/uenig? Hvorfor?
  3. Nevn eksempler på situasjoner der mennesker har hatt et usunt begjær.
  4. Hvilke grenser har Gud satt for begjæret? Hvorfor tror du han satte disse grensene?
  5. Les «Karis» innlegg om å vente med sex til ekteskapet. Hvorfor vil hun vente?

 


Publisert med tillatelse © NLA Forlaget