Troen og fornuften
Her finner du undervisningsressurser og bakgrunnsstoff om troen og fornuften,
med utgangspunkt i seks aktuelle spørsmål.
Hvorfor er det ingen motsetning mellom den kristne troen og fornuften? Hvorfor er det ingen motsetning mellom den kristne troen og vitenskapen? Hvorfor er det viktig å stille ærlige spørsmål til den kristne troen? Finnes det én sannhet – eller har alle rett? Er det ikke farlig å tro at man har sannheten? Leder ikke det til intoleranse og vold? Hvorfor er ikke tvil det motsatte av tro?
Lurt av læreboken? Er de mørke fremstillingene riktige?
PODKAST: Bjørn Are Davidsen var en av foredragsholderne på en fagdag for lærere med temaet '1000 år med kristendom i Norge'. Davidsen gir i sitt foredrag '-Lurt av læreboken? Er de mørke fremstillingene riktige?' noen eksempler på hvordan kristen tro, tanke og historie omtales i læremidler og litteratur for barn og ungdom.
Evolusjon eller evolusjonisme? – Noen oppklaringer
BAKGRUNNSNOTAT FOR LÆREREN: Begrepet ‘evolusjon’ blir brukt på ulike måter, noe som ofte skaper forvirring. Det er særlig viktig å skille mellom ‘evolusjon’ og ‘evolusjonisme’. ‘Evolusjon’ er en vitenskapelig teori, åpen for prøving og kritikk, og kan forenes med ulike livssyn. ‘Evolusjonisme’ er en livsfilosofi bygget på evolusjon, i realiteten ateisme forkledd som vitenskap.
Hvis Gud er død, kan vitenskapen overleve? Praktisk myteknusing i klasserommet
PODCAST FOR LÆREREN: Vi hører ofte at vitenskapen gjør det unødvendig å tro på Gud. Men kan vitenskapen leve uten Gud?
Kirkekunst avviser myten om flat jord
ARTIKKEL: I skolebøker og annen litteratur har det blitt påstått at kirken i middelalderen trodde at jorden var flat. Men hva viser kirkekunsten?
Nei, det var ikke i opplysningstiden vi begynte å spørre etter årsaker
ARTIKKEL: Lærebok for ungdomstrinnet kan bidra til å forsterke eller skape fordommer hos elevene om en mørk, ufornuftig og vitenskapsfiendtlig fortid.
James Clerk Maxwell: Herrens gjerninger er store, alle som elsker dem, grunner på dem
ARTIKKEL: James Clerk Maxwell kalles den største fysikeren mellom Newton og Einstein. Likevel er han mye mindre kjent enn dem. Han la grunnlaget for hele vår trådløse revolusjon med mobiltelefoner, trådløse nettverk, GPS og kringkasting. Det er tydelig fra Maxwells biografi at han hadde en levende og personlig kristen tro.
Peter Waage: Gud har ordnet alt etter mål og vekt og tall
ARTIKKEL: Peter Waage var professor i kjemi og den mest berømte norske kjemikeren i sin tid. Han er opphavsmann til den eneste naturloven som er oppdaget av nordmenn, nemlig massevirkningsloven som han og Cato Guldberg formulerte i 1864. Waage så at det er antagelsen om Gud som mer enn noe annet støtter opp om troen på lovmessighet i naturen.
Kristne naturforskere gjennom tidene
ARTIKKEL: Selv om historikere for lenge siden har sluttet å hevde at det er konflikt mellom naturvitenskap og kristen tro, er det likevel mange som tror at vitenskap vokste fram i Europa ved å overvinne den kristne tro. Et av de beste argumentene mot denne konfliktmodellen er mengden av kristne naturforskerne gjennom tidene.
Romteleskopet James Webb
TEKNOLOGI: Første juledag 2021 ble James Webb romteleskop sendt ut i verdensrommet etter 25 års forberedelser. Den gigantiske kikkerten kan se over 13 milliarder år tilbake i tid. Hva forteller NASA-sjefen i sin tale like etter oppskytningen?
Tante Matildes kake
ARTIKKEL: Er det bare naturvitenskapen som kan gi oss sann kunnskap? En enkel illustrasjon om tante Mathildes kake kan hjelpe oss til å forstå naturvitenskapens begrensning. Illustrasjonen er hentet fra John C. Lennox' bok "Guds undergang. Har vitenskapen begravd Gud?"
Dawkins og Lennox: Gud – en vrangforestilling?
VIDEO FOR LÆREREN: Her kan du se den legendariske Alabamadebatten mellom Richard Dawkins og John Lennox. Med spørsmål til refleksjon.
- Levde Jesus og stod han virkelig opp igjen? Galleri
Levde Jesus og stod han virkelig opp igjen?
Apologetikk, Apologetiske videoer påskebudskapet, bruke og drøfte fagbegreper i kristendommen, Hvem er Jesus?, sammenligne og vurdere kritisk ulike kilder til kunnskap om kristendommen, samtale om hva det vil si å være en kristen, Skal vise på fremsiden, Troen og fornuften
Levde Jesus og stod han virkelig opp igjen?
KRLE/kristen apologetikk: Jesus er selve kjernen i den kristne troen. Han er Guds Sønn som ble menneske, som kom hit til jorden, som døde på korset og stod opp igjen. Hva er sannsynligheten for at det er sant? Ble døden eller vi lurt?
Fem spørsmål om skapelse for alle kristne
ARTIKKEL: Hva bør alle kristne tenke gjennom når det gjelder skapelseshistorien?
Stod Jesus opp fra de døde? Del 2: Forklaringene
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Hvilke forklaringer fungerer best i møte med fakta vi har om Jesu oppstandelse fra de døde?
Stod Jesus opp fra de døde? Del 1: Fakta
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Denne videoen bygger videre på historien om Jesus. Hvilke historiske fakta har vi om oppstandelsen?
Hvem hevdet Jesus at han var?
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Jesus er historiens mest omtalte og omdiskuterte person. Hvem påsto Jesus selv at han var? Ja, hvem var han egentlig?
Finnes Gud? 3. Det moralske argumentet
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Trenger moralen vår en forklaring og en forankring? Det moralske argumentet berører oss ofte mer eksistensielt enn de andre gudsargumentene, fordi det angår våre verdier, noe som betyr mye for oss.
- Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet Galleri
Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet
Apologetikk, bruke og drøfte fagbegreper om religioner og livssyn, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Hvem er Gud?, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter, Skal vise på fremsiden, Troen og fornuften
Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Universet synes å være fininnstilt for liv. Men peker dette på eksistensen av en Skaper?
Har Big Bang-teorien motbevist Gud?
ARTIKKEL: Teorien om det store smellet må være en av de mest misforståtte og undervurderte vitenskapelige teorier - blant kristne så vel som ateister.
- Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet Galleri
Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet
Apologetikk, bruke og drøfte fagbegreper i kristendommen, Fag tro, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Hvem er Gud?, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter, Skal vise på fremsiden, Troen og fornuften
Finnes Gud? 1. Det kosmologiske kalam-argumentet
KRLE/Kristen apologetikk: Animert video fra Resonable Faith med norsk tekst. Finnes Gud? Kan det gis gode argumenter for Guds eksistens?
Har Big Bang bevist at Gud ikke eksisterer?
ARTIKKEL: I første episode av «Gud og vitskapen» diskuterer ateister og teister sjansene for liv, uten og med en skaper. Mats Selander ved Apologia - Centrum för kristen apologetik i Sverige svarer her på spørsmålet: «Har Big Bang bevist at Gud ikke eksisterer?»
3 i 1 – om treenigheten!
KRLE/kristen apologetikk: Hva er greia med Den hellige ånd, egentlig? Den tredje personen i treenigheten. Gud er tre personer, men samtidig èn Gud. Hvordan går det an?
Finnes Gud?
KRLE/kristen apologetikk: Kan Gud virkelig eksistere? Finnes det egentlig noen gode grunner til å tro at han finnes? Bibelen går helt tilbake til starten og forteller at Gud har skapt både oss og den verden vi lever i. Men hvorfor kan vi tro på dette?
Hva er tro?
KRLE/kristen apologetikk: Hva vil det egentlig si å tro? Og hva menes med at alle tror, enten en tror på noe åndelig eller ikke?
Hvorfor tro på Gud i en naturvitenskapelig verden?
ARTIKKEL: John Lennox løfter frem tre vanlige misforståelser som har ført til at mange tror at det er en motsetning mellom Gud og vitenskap.