SAMFUNNSFAG
Her finner du undervisningsressurser knyttet til synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget og kompetansemål i faget, samt aktualiseringer fra populærkulturen og bakgrunnsstoff for læreren.
Synliggjøring av det kristne verdigrunnlaget
Kva det gode liv og det gode samfunn er, er ikkje spørsmål med verdinøytrale svar. Faget må difor gje stort rom for refleksjon rundt kva som er godt og rett i samfunnet, og må klargjere korleis ulike livssyn og tankesystem fører til ulike verdi- og samfunnssyn. Faget byggjer på ei kristen forståing av samfunnet, med ei røyndomsoppfatning og eit menneskesyn som seier at Gud har skapt verda, held henne oppe og er aktiv i menneska sitt liv. I faget skal elevane utforske korleis menneska gjennom sine handlingar kan vere aktive, ansvarlege medarbeidarar i Guds skaparverk. Elevane skal bli bevisste på religionen sin påverknad på etiske haldningar, sosiale strukturar og lover, og spesielt korleis kristen tru, tanke og sed har prega utviklinga i Noreg.
Fordi mennesket er skapt i Guds bilete, har det potensiale til å gjere godt, men på grunn av syndefallet har det og potensiale til å gjere vondt. Elevane skal bli bevisste på korleis menneske kan verte freista til å misbruke makt, og dei skal bli rusta til å ta ansvar for eige og medansvar for andre sitt liv.
Tillegg til Fagets relevans og sentrale verdier .
Utarbeidet av KFF. Til bruk i kristne friskoler etter avtale med KFF. Godkjent av Utdanningsdirektoraktet juni 2020.
- Skapt og elsket – et undervisningsopplegg om kropp, identitet og kjønn Galleri
Skapt og elsket – et undervisningsopplegg om kropp, identitet og kjønn
gjøre rede for og reflektere over syn på kjønn og seksualitet i kristendommen, Hvem er jeg?, I møte med livet, Identitet og menneskeverd, Kropp og helse, Kroppsøving, Norsk - undervisningsressurs, reflektere over ulike syn på kjønn og seksualitet i noen religioner og livssyn, Respekt og toleranse, Samfunnsfag, Seksualitet og kjønn, Skal vise på fremsiden, utforske andres perspektiv og håndtere uenighet og meningsbrytning
Skapt og elsket – et undervisningsopplegg om kropp, identitet og kjønn
UNDERVISNINGSRESSURS: 'Skapt og elsket' er et undervisningsopplegg i åtte deler om kropp, identitet og kjønn. Her finner du bakgrunnsinformasjon for læreren, samt en oversikt over kompetansemål. Undervisningsressursen er tilpasset ungdomsskoletrinnet og utarbeidet av MorFarBarnUng og Damaris Skole.
- Norge 1024 Galleri
Norge 1024
1000 år med kristendom i Norge, gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, gjøre rede for hvordan Bibelen er blitt til og reflektere over hvordan den blir brukt og hvilke spor den har satt i vår kultur, Samfunnsfag, Skal vise på fremsiden
Norge 1024
UNDERVISNINGSRESSURS: Fagsjekk har produsert tre korte animasjonsfilmer om kristenretten og Landsloven. Her formidles kunnskap om viktige historiske røtter, som vi fortsatt kan hente inspirasjon fra i arbeidet for et bedre samfunn. I den første filmen, Norge 1024, får vi vite at innføringen av kristenretten er begynnelsen på prosessen som førte til et samfunn med nye verdier og rettigheter også for fattige.
- Historien om Magnus Galleri
Historien om Magnus
1000 år med kristendom i Norge, gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, gjøre rede for hvordan Bibelen er blitt til og reflektere over hvordan den blir brukt og hvilke spor den har satt i vår kultur, identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter bærekraft og fattigdom med basis i kristen tro og etikk og forvalteransvar, Samfunnsfag, Skal vise på fremsiden
Historien om Magnus
UNDERVISNINGSRESSURS: Fagsjekk har produsert tre korte animasjonsfilmer om kristenretten og Landsloven. Her formidles kunnskap om viktige historiske røtter, som vi fortsatt kan hente inspirasjon fra i arbeidet for et bedre samfunn. I den andre filmen, Historien om Magnus, blir vi kjent med kong Magnus Lagabøte og ser hvordan en enkeltperson kan påvirke utviklingen i en hel nasjon.
- Fra tvekampen til tillit Galleri
Fra tvekampen til tillit
1000 år med kristendom i Norge, gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, gjøre rede for hvordan Bibelen er blitt til og reflektere over hvordan den blir brukt og hvilke spor den har satt i vår kultur, Samfunnsfag, Skal vise på fremsiden, utforske andres perspektiv og håndtere uenighet og meningsbrytning
Fra tvekampen til tillit
UNDERVISNINGSRESSURS: Fagsjekk har produsert tre korte animasjonsfilmer om kristenretten og Landsloven. Her formidles kunnskap om viktige historiske røtter, som vi fortsatt kan hente inspirasjon fra i arbeidet for et bedre samfunn. I den tredje filmen, Fra tvekampen til tillit, lærer vi om grunnleggende verdier som vårt norske samfunn er bygd på.
Magnus Lagabøtes Landslov 750 år
FAGLIG FORDYPNING FOR LÆREREN: I 2024 markerer vi 1000 år med kristen tankegang i norsk lovverk siden Kristenretten ble vedtatt på Moster i 1024. Vi kan også feire at det er gått 750 år siden Norge fikk en felles lovbok for hele landet - en Landslov.
Mostertinget og fremveksten av kristenretten
FAGLIG FORDYPNING FOR LÆREREN: I 2024 er det 1000-årsjubileum for Mostertinget. Mange ser dette som startskuddet for fremveksten av kristenretten og gjennombruddet for kristendommen i Norge. Men hva skjedde egentlig på Moster, hvor kom impulsene fra og hvilken betydning har tinget hatt?
Kirkekunst avviser myten om flat jord
ARTIKKEL: I skolebøker og annen litteratur har det blitt påstått at kirken i middelalderen trodde at jorden var flat. Men hva viser kirkekunsten?
Nei, det var ikke i opplysningstiden vi begynte å spørre etter årsaker
ARTIKKEL: Lærebok for ungdomstrinnet kan bidra til å forsterke eller skape fordommer hos elevene om en mørk, ufornuftig og vitenskapsfiendtlig fortid.
SAMFUNNSFAG: Synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget
FAGFORNYELSEN: Synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget i læreplanen er utarbeidet av Kristne Friskolers Forbund og i samarbeid med medlemsskolene. Synliggjøringen er et tillegg til "Fagets relevans og sentrale verdier". Dette er til bruk i kristne grunn- og videregående skoler, etter styrevedtak. Tilleggene er godkjent av Utdanningsdirektoratet 2020.
- Det sosiale dilemmaet – samtaleguide Galleri
Det sosiale dilemmaet – samtaleguide
Demokrati og medborgerskap, Folkehelse og livsmestring, identifisere og drøfte etiske problemstillinger knyttet til ulike former for kommunikasjon, Levevaner, Livet, Mediebruk, Samfunnsfag, Skal vise på fremsiden, Sosiale medier, Undervisningsressurser og aktualiseringer
Det sosiale dilemmaet – samtaleguide
SAMTALEGUIDE: "- Det virkelige sosiale dilemmaet oppstår i våre hjerter og i våre hjem, hvem vi vil tjene." Hva tenker du om et slikt utsagn? Hva er konsekvensene av vår stadig økende avhengighet av likes og sosiale medier?
- Er Gud en miljøaktivist? Galleri
Er Gud en miljøaktivist?
Bærekraftig utvikling, Hvem er Gud?, identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter bærekraft og fattigdom med basis i kristen tro og etikk og forvalteransvar, Jorda og livet på jorda, Naturfag, Samfunnsfag
Er Gud en miljøaktivist?
ARTIKKEL: Bør kristne bry seg om miljøet? Har man ikke viktigere ting å gjøre, slik som å frelse nye sjeler? Og hva er egentlig vitsen med å ta vare på jordkloden når Jesus selv sier at jorden uansett skal ødelegges og at Gud skal skape en ny jord?
- Det sosiale dilemmaet Galleri
Det sosiale dilemmaet
Demokrati og medborgerskap, Folkehelse og livsmestring, identifisere og drøfte etiske problemstillinger knyttet til ulike former for kommunikasjon, KRLE8-10, Populærkultur, Samfunnsfag, Sosiale medier, Tverrfaglige temaer, Undervisningsressurser og aktualiseringer
Det sosiale dilemmaet
ARTIKKEL: Netflix-dokumentaren "Det sosiale dilemmaet" slår alarm og gir oss en vekker. Hva er konsekvensene av vår stadig økende avhengighet av likes og sosiale medier? Tverrfaglige temaer: "Folkehelse og livsmestring" og "Demokrati og medborgerskap"
- Fantasiens frihet – fire punkter om transhumanisme Galleri
Fantasiens frihet – fire punkter om transhumanisme
gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, Hvem er jeg?, identifisere og drøfte etiske problemstillinger knyttet til ulike former for kommunikasjon, Naturfag, reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til det å vokse opp og leve i et mangfoldig og globalt samfunn med basis i kristen tro og etikk, Samfunnsfag, Teknologi
Fantasiens frihet – fire punkter om transhumanisme
BAKGRUNNSARTIKKEL FOR LÆREREN: Drømmen om det perfekte mennesket gjennomsyrer fortellingene i vår kultur. Ved å se nærmere på noen av disse, får vi hjelp til å forstå transhumanismen bedre.
Victoria – Den store kjærligheten
UNDERVISNINGSRESSURS: Hamsuns roman Victoria kom på kino i ny filmatisering i 2013. Filmen er en gave til alle norsk- og samfunnsfagslærere på ungdomsskoler og videregående. Traileren kan evt. brukes som en fin igangsetter og inspirasjon til å gå inn i arbeid med denne kjærlighetshistorien. Hva forteller "Victoria" oss om kjærligheten? Hva sier Bibelen om kjærligheten og hvilke valg vi som kristne bør ta i forhold til forelskelse, kjærlighet og samliv?
V-dagen og virkelig frihet
ORD FOR DAGEN: Frigjøringsdagen 8. mai 1945 kalles V-dagen. Bibelen forteller også om både undertrykkelse og frihet. Likevel ser vi at frihet i Bibelen handler om noe dypere enn demokratisk frihet.
Hvordan møte utbredte myter om vitenskap og tro?
PODCAST: Hvor mørk var egentlig den mørke middelalderen? Hvem har trodd at jorden var flat? Har kristne alltid trodd at naturvitenskapen står i konflikt til kristen tro? Hvor mange vitenskapsmenn har kirken brent på bålet? Bjørn Are Davidsen tar oss gjennom de mest utbredte mytene om tro, vitenskap og kirkehistorie.
En dag uten krig – fredens evangelium
ARTIKKEL: Filmen er basert på faktiske begivenheter som skjedde i forbindelse med julevåpenhvilen 1914, da franske, tyske og skotske soldater la ned våpnene og feiret jul sammen ved fronten under første verdenskrig.
Hvem vil du gjøre til lags?
ORD FOR DAGEN: Aktualisering tilknyttet stortings- eller kommune/fylkesvalg. Tema: Valg i livet, hvem vil vi ha som leder og forbilde?
Jeg deler, derfor er jeg
SOSIALE MEDIER: Hva gjør teknologi og sosiale medier med oss? Hvordan påvirker det relasjoner og vennskap? Hva gir oss og livene våre verdi? Bruk dette korte videoklippet (engelsk) til å snakke om disse viktige temaene.
TRODDE KRISTNE AT JORDEN VAR FLAT?
FOR LÆREREN: Du har kanskje hørt noen påstå at kristne før i tiden trodde at jorden var flat. Er dette myte eller fakta? i denne videoen gir Bjørn Are Davidsen et kjapt svar på dette. Denne myten finner man også i lærebøker. Her kan du se et eksempel fra lærebok i samfunnsfag.
GUTTEN I DEN STRIPETE PYJAMASEN
UNDERVISINGSRESSURS: En undervisningsressurs om det ondes problem og personlig ansvar. Filmen kan selvsagt også brukes inn i undervisning om menneskeverd i KRLE-faget og i samfunnsfag (2. verdenskrig). Passer også til det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap.
HAUGE I DAG, KJØNNSROLLER
UNDERVISNINGSRESSURS: Hans Nielsen Hauge var opptatt av å få rett person på rett sted. Med sitt budskap om kvinner og menns likeverd, var han på sett og vis med på å legge grunnen for Norges likestillings-samfunn.
- LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE Galleri
LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE
Demokrati og medborgerskap, Folkehelse og livsmestring, gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Identitet og menneskeverd, Livet, Mennesket, Norsk, Norsk - undervisningsressurser til filmer og TV-serier, Nyhet, Samfunnsfag, Undervisningsressurser og aktualiseringer, utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE
UNDERVISNINGSRESSURS: Les Misérables, den store romanen av Victor Hugo fra 1862, verdens mest sette musikal og nå film, skildrer menneskeskjebner, fattigdom og troen på loven og på Gud. Ressurs for fagene Norsk, KRLE og samfunnsfag, samt de tverrfaglige temaene Folkehelse og livsmestring og Demokrati og medborgerskap.