NORSK
Her finner du undervisningsressurser knyttet til synliggjøringen av det kristne verdigrunnlaget og kompetansemål i faget, samt aktualiseringer fra populærkulturen og bakgrunnsstoff for læreren.
Synliggjøring av det kristne verdigrunnlaget
Tekstene som elevene møter i faget vil påvirke deres dannelse og identitetsutvikling, også på det livssynsmessige området. Mer eller mindre tydelig bærer tekstene med seg et grunnleggende syn på mennesket, samfunnet og meningen med livet. Utvikling av evne til kritisk tenkning vil innebære at elevene lærer å analysere hvilke normer og verdier som formidles og å vurdere disse. Faget skal gi tilgang til tekster som gir dem positive forbilder, utvider deres horisont og skaper empati.
Bibelen og kristendommen generelt er grunnleggende i vår kultur. Bruk av tekster som gir innsikt i kristen tro og etikk vil derfor være viktig for kulturforståelsen. Slike tekster vil også kunne være et kritisk korrektiv til dagens majoritetskultur og bidra til at elevene blir reflekterte samfunnsborgere, med respekt for mennesker med forskjellig ståsted.
Gud har gitt mennesket evner til kommunikasjon og kreativitet. Faget skal ruste elevene til å bruke språket ansvarlig, til Guds ære og til tjeneste og glede for sine medmennesker, både individuelt og på samfunnsnivå.
Tillegg til Fagets relevans og sentrale verdier .
Utarbeidet av KFF. Til bruk i kristne friskoler etter avtale med KFF. Godkjent av Utdanningsdirektoraktet juni 2020.
Undervisningsressurser til filmer og tv-serier
Her finner du undervisningsressurser knyttet til aktuelle kompetansemål, samt bakgrunnsartikler for læreren og mal til filmanalyse.
Samtaleguider til filmer og tv-serier finner du her.
- Disney og lykken – fra «Be good» til «Feel good»? Galleri
Disney og lykken – fra «Be good» til «Feel good»?
identifisere og drøfte etiske problemstillinger knyttet til ulike former for kommunikasjon, Livet, Mennesket, Norsk - undervisningsressurser til filmer og TV-serier, Populærkultur, Skal vise på fremsiden
Disney og lykken – fra «Be good» til «Feel good»?
ARTIKKEL: Disney 100 år! Walt Disneys ønske om å bringe «Happiness to Millions» er utvilsomt blitt oppfylt. Men hva slags lykke er det snakk om – og hvordan oppnås den?
Disney og barns danning gjennom 100 år
ARTIKKEL: I 2023 feiret underholdningsgiganten Disney 100 år. Verden over har Disneys figurer og fortellinger preget barns hverdag i generasjoner. Verdiene som formidles, vekker både begeistring og bekymring.
NRK-serien Rådebank i tverrfaglig undervisning på u-trinnet
UNDERVISNINGSRESSURS: Hvordan koble fag og tro på en aktuell, relevant og troverdig måte? Hvordan lage et fengende undervisningsopplegg utfra NRK-serien Rådebank (sesong 2)? Her er fokus på norskfaget, undervisningen kan gjøres tverrfaglig sammen med KRLE og samfunnsfag. Folkehelse og livsmestring er sentralt.
- Det Timmy Gresshoppe ikke sa – om Den hellige ånd i populærkulturen Galleri
Det Timmy Gresshoppe ikke sa – om Den hellige ånd i populærkulturen
Engelsk, Hvem er Gud?, Kristen tro, Norsk, Norsk - undervisningsressurser til filmer og TV-serier, Pinse, Populærkultur, Skal vise på fremsiden, utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
Det Timmy Gresshoppe ikke sa – om Den hellige ånd i populærkulturen
ARTIKKEL: Populærkulturen har mange elementer av noe overnaturlig som veileder oss. Men Den hellige ånd er langt mer enn en veileder. Hvilke spor av Den hellige ånd finner man i populærkulturen?
Fortellingene og Fortellingen
ARTIKKEL: Har fortellingene i filmer og tv-serier noe med Bibelens store fortelling å gjøre? I tilfelle – hva? Og – hva så? En hjelp til filmanalyse.
Victoria – Den store kjærligheten
UNDERVISNINGSRESSURS: Hamsuns roman Victoria kom på kino i ny filmatisering i 2013. Filmen er en gave til alle norsk- og samfunnsfagslærere på ungdomsskoler og videregående. Traileren kan evt. brukes som en fin igangsetter og inspirasjon til å gå inn i arbeid med denne kjærlighetshistorien. Hva forteller "Victoria" oss om kjærligheten? Hva sier Bibelen om kjærligheten og hvilke valg vi som kristne bør ta i forhold til forelskelse, kjærlighet og samliv?
ET FULLVERDIG FOKUS PÅ FILMMEDIET
ARTIKKEL FOR LÆREREN: Denne ressursen er utviklet for å møte behovet for en helhetlig tilnærming til filmanalyse i ulike fag. Fremgangsmåten tar siktemål om å gjøre en helhetlig vurdering av filmen, med alt fra hvordan vi opplever filmen rent følelsesmessig, hvor godt filmen er laget, hvilke virkemidler som brukes, hvilke tema som tas opp – og hvilke spor av livssyn som underliggende formidles. Til slutt retter vi også fokus mot den personlige vurderingen av filmen i møtet med eget livssyn.
FILMANALYSE
UNDERVISNINGSRESSURS: Her finner du et analyseverktøy som kan bidra til et mer helhetlig møte med filmmediet, i respekt for filmtekstens ulike nivå. Livssynsaspektet er dermed integrert i analysen av filmens budskap, og sentrale verdier, holdninger og perspektiv vurderes med utgangspunkt i kristen tro.
- LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE Galleri
LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE
Demokrati og medborgerskap, Folkehelse og livsmestring, gjøre rede for et kristent menneskesyn og den kristne etikkens forankring, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, Identitet og menneskeverd, Livet, Mennesket, Norsk, Norsk - undervisningsressurser til filmer og TV-serier, Nyhet, Samfunnsfag, Undervisningsressurser og aktualiseringer, utforske og presentere hvordan elementer fra kristendom og andre religioner og livssyn kommer til uttrykk i medier og kulturliv
LES MISÉRABLES – TVERRFAGLIG RESSURSPAKKE
UNDERVISNINGSRESSURS: Les Misérables, den store romanen av Victor Hugo fra 1862, verdens mest sette musikal og nå film, skildrer menneskeskjebner, fattigdom og troen på loven og på Gud. Ressurs for fagene Norsk, KRLE og samfunnsfag, samt de tverrfaglige temaene Folkehelse og livsmestring og Demokrati og medborgerskap.
Undervisningsressurser til litteratur og boktips
Her finner du undervisningsressurser knyttet til aktuelle kompetansemål, samt bakgrunnsartikler for læreren og samtaleguider til bøker.
Menneskesyn i litteraturen
ARTIKKEL FOR LÆREREN: Hvilke siktemål kan litteraturundervisningen ha på en kristen skole? Hvordan kan og bør en kristen lærer nærme seg litteraturen? Hva vil det si å integrere fag og tro i norsk- og engelsk-faget?
Samtaleguide til boka Bare Victor
UNDERVISNINGSRESSURS: Her finner du forslag til samtalespørsmål knyttet til mobbing, menneskeverd og identitet, ut fra selvbiografien til YouTube-profilen og programlederen Victor Sotberg.
Hundre år med Agatha Christie
ARTIKKEL: Agatha Christies kristne livssyn viser seg først og fremst i romanenes underliggende verdier og som ramme rundt forfatterskapet.
Bok: Nærmere høst
UNDERVISNINGSRESSURS: Her finner du oppgaver til arbeid med boka "Nærmere høst" av Marianne Kaurin. Handlingen går for seg i Oslo 1942. Boka kom ut samme høst som det var 70 år siden deportasjonen av norske jøder med lasteskipet Donau, en hendelse som beskrives i boka.
Les Misérables – fengjande og frigjerande
ARTIKKEL (nynorsk): I denne artikkelen ser Margunn S. Dahle nærmere på Les Miserables’ forfatter og fortelling.
LES MER – SKRIV BEDRE
UNDERVISNINGSRESSURS NORSK/ENGELSK: Å lese skaper bedre skriveferdigheter. Her finner du en mal for bokprosjekt/ leselogg der livsynsaspektet er integrert. Se forslag til ulike spørsmål for å finne spor av livssyn.
BØKER FOR UNGDOM
BOKTIPS TIL NORSKUNDERVISNING: I kristne skoler er vi opptatt av å finne gode bøker med godt språk, bøker som gir positive impulser og bekrefter gode verdier. Vi vil også løfte frem bøker som innbyr til kritisk refleksjon og analyse.
JEHOVAS VITNER. Anbefalt bok: «I en annen verden»
ANBEFALT BOK: Romanen "I en annen verden" er en engasjerende, gripende og utrolig godt skrevet roman med utgangspunkt i Jehovas vitner, skrevet av walisiske Grace McCleen. Undervisningsressursen kan brukes i norsk og/eller engelskfaget.
KATAKOMBENS HEMMELIGHET
UNDERVISNINGSRESSURS: Tom Egelands spenningsroman for ungdom er velskrevet. Tema som religion, magi, symboler, profeti og myter blir satt sammen til en spennende historie, men å skille mellom virkelighet og fantasi blir ikke lett for leserne.
Undervisningsressurser med særlig relevans for tverrfaglige opplegg i norsk -KRLE
Her finner du undervisningsressurser knyttet til aktuelle kompetansemål, samt bakgrunnsartikler for læreren.
- Skapt og elsket – et undervisningsopplegg om kropp, identitet og kjønn Galleri
Skapt og elsket – et undervisningsopplegg om kropp, identitet og kjønn
gjøre rede for og reflektere over syn på kjønn og seksualitet i kristendommen, Hvem er jeg?, I møte med livet, Identitet og menneskeverd, Kropp og helse, Kroppsøving, Norsk - undervisningsressurs, reflektere over ulike syn på kjønn og seksualitet i noen religioner og livssyn, Respekt og toleranse, Samfunnsfag, Seksualitet og kjønn, Skal vise på fremsiden, utforske andres perspektiv og håndtere uenighet og meningsbrytning
Skapt og elsket – et undervisningsopplegg om kropp, identitet og kjønn
UNDERVISNINGSRESSURS: 'Skapt og elsket' er et undervisningsopplegg i åtte deler om kropp, identitet og kjønn. Her finner du bakgrunnsinformasjon for læreren, samt en oversikt over kompetansemål. Undervisningsressursen er tilpasset ungdomsskoletrinnet og utarbeidet av MorFarBarnUng og Damaris Skole.
Kampen om begrepene i abortdebatten
ARTIKKEL FOR LÆREREN: Regjeringen har fremmet et forslag om å utvide abortgrensen fra uke 12 til uke 18. Dette har igjen satt debatten om abort på dagsordenen. Hvordan påvirker språk og begreper abortdebatten?
Meningsløse ord og ufrihet
ARTIKKEL: Språk er et redskap for å skape forståelse og fellesskap. Språk er også makt. Å selv bestemme innhold og mening i et ord er i realiteten ufrihet. For når ord mister mening, mister mennesker frihet. For hvordan skal vi kunne forstå hverandre dersom vi legger ulik mening i ordene vi bruker?
- Hva er kjærlighet? Galleri
Hva er kjærlighet?
bruke og drøfte fagbegreper i kristendommen, Folkehelse og livsmestring, gjøre rede for og reflektere over sentrale momenter i kristen tro, gjøre rede for og reflektere over syn på kjønn og seksualitet i kristendommen, Norsk, Norsk - undervisningsressurs, Skal vise på fremsiden, Uke 6
Hva er kjærlighet?
UNDERVISNINGSRESSURS MED PPT: I den kristne tradisjonen beskrives kjærlighet som noe dypere enn en pirrende følelse, eller en tilfeldig kontakt. Kjærligheten beskrives som noe som foregår på minst fire plan. De utfyller hverandre, og vi behøver alle fire. Disse dimensjonene av kjærlighet beskrives med hvert sitt ord på gresk. Aktuell i KRLE-faget og det tverrfaglige temaet "Folkehelse og livsmestring", kan også tilpasset norskfaget.
LUKAS-EVANGELIET
UNDERVISNINGSRESSURS: oppgaver som gjør elevene kjent med tekster fra Lukas-evangeliet. Oppgaven kan også gis som gruppearbeid, og den kan brukes tverrfaglig i forbindelse med norsk.
PINSE – ULIKE FORSLAG TIL KREATIVE OPPGAVER
KRLE og NORSK: Her finner du flere forslag til kreative oppgaver. F.eks: Tenk deg at du er til stede og ser med egne øyne det som skjer den første pinsen. Skriv en nyhetsartikkel eller reportasje.
Kompetanseutvikling for læreren
Her finner du opptak fra webinarer og aktuelle artikler med fokus på fag og tro.
Fag og tro webinar for ungdomstrinnet i norskfaget
OPPTAK FRA WEBINAR: Ønsker du tips og idéer til hvordan du kan koble fag og tro på en aktuell, relevant og troverdig måte i norskfaget? Vil du høre om erfaringer med å lage og gjennomføre et undervisningsopplegg utfra NRK-serien Rådebank (sesong 2)? Lurer du på hva elevene tenkte i etterkant?
Menneskesyn i litteraturen
ARTIKKEL FOR LÆREREN: Hvilke siktemål kan litteraturundervisningen ha på en kristen skole? Hvordan kan og bør en kristen lærer nærme seg litteraturen? Hva vil det si å integrere fag og tro i norsk- og engelsk-faget?
Elevtekster
Elevtekst Rådebank «Under panseret»
ELEVTEKST: "Å kjenne ulyd i motoren er heilt normalt, og det er noko alle gjer i løpet av livet. Det er ingenting å skamme seg over, og det finst mange rundt deg som vil hjelpe deg. Det viktigaste er at du lyttar på motoren din før det blir vanskelegare for deg å køyre" skriv Elise Kjelvik Vevle, elev i 10. klasse på Danielsen Ungdomsskule Osterøy, 2021-22.